Egzotyczne wina z Chile

Ewa Bęczkowska
opublikowano: 2001-09-21 00:00

Egzotyczne wina z Chile

Jarosław Cybulski* o winach:

Nabycie dobrego wina w Polsce nie stanowi już większych problemów. Obecnie do Polski importuje się doskonałe wina z najdalszych zakątków świata Australii, Kalifornii, Chile, Argentyny. Dodatkowo klasyczne wina francuskie, włoskie, hiszpańskie i niemieckie. Uprawa winorośli od tysięcy lat była bowiem nieodłącznym elementem europejskiej gospodarki i kultury.

W tym tygodniu proponujemy egzotyczne wina z dalekiego Chile, które w ostatnich latach podbiło świat. Castillo de Molina — Cabernet Sauvignon Reserva rocznik ’99 za jedyne 56 zł to doskonały bukiet dojrzałych jagód, suszonych śliwek, syropu z czarnej porzeczki z dużą ilością przypraw takich, jak pieprz, goździki, wanilia, dąb, ściółka leśna (aromaty pochodzące ze starzenia w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 12 miesięcy). Perfekcyjna struktura, moc, bogactwo, a jednocześnie gładkość i dojrzałość sprawiają, że jest ono poważnym konkurentem dla win europejskich.

Jako wariant ekonomiczny polecamy Gato Negro – Cabernet Sauvignon za 27 zł (Gato Negro oznacza czarny kot). Łatwiej dostępne na rynku, ale również z charakterem. Gato Negro jest wyjątkowo uniwersalne, ponieważ taniny (garbniki), których Cabernet Sauvignon posiada bardzo dużo, są dojrzałe i gładkie. Dominujące aromaty to czarna porzeczka, jeżyny, jagody oraz czerwone kwiaty. Subtelność tego wina łączy się doskonale z potrawami z czerwonych mięs, drobiu, a nawet smażonych czy grillowanych ryb.

not. Ewa Bęczkowska

* prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej