Produkuj i zarabiaj

Eksperci Ernst & Young
opublikowano: 2004-04-30 00:00

Jakie środki UE są dostępne dla turystyki, hotelarstwa i gastronomii?

Łukasz Koliński, konsultant w Dziale Doradztwa Europejskiego Ernst & Young

- Rozwój turystyki, w tym hotelarstwa i gastronomii, będzie dofinansowany z funduszy strukturalnych w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR), Działanie 1.4 „Rozwój turystyki i kultury”.

Wsparcie można otrzymać m.in. na rozbudowę i modernizację infrastruktury noclegowej, gastronomicznej, adaptację zabytków na cele związane z promocją turystyczną regionu, rewitalizację historycznych i poprzemysłowych budynków i wykorzystanie ich w celach związanych z turystyką, a także modernizację obiektów rekreacyjnych. Ze wsparcia mogą skorzystać głównie samorządy terytorialne, regionalne organizacje turystyczne non-profit, organizacje pozarządowe non-profit. Środki są przeznaczone na projekty o wartości ponad 1 mln EUR (500 tys. EUR, jeśli są związane z promocją).

Niestety, Działanie 1.4 nie jest obecnie przeznaczone dla przedsiębiorców. Firmy turystyczne lub gastronomiczne muszą poszukać wsparcia przewidzianego na inne cele, np. „Wsparcia konkurencyjności produktowej i technologicznej przedsiębiorstw”, „Wzrostu konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw poprzez inwestycje” w Sektorowym Programie Operacyjnym Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw, „Mikroprzedsiębiorstwa” w ZPORR, „Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa w celu zapewnienia różnorodności działań lub alternatywnych źródeł dochodów” w Sektorowym Programie Operacyjnym Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora Żywnościowego oraz Rozwój Obszarów Wiejskich.

Czy firmy z branży przetwórstwa żywności mogą uzyskać wsparcie na dostosowanie do wymogów UE?

Paweł Tynel, konsultant w Dziale Doradztwa Europejskiego Ernst & Young

- Firmy z branży przetwórczej będą mogły uzyskać wsparcie w ramach SPO Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich. Mogą liczyć na dofinansowanie projektów mających poprawić standardy higieniczne, sanitarne i jakościowe w produkcji żywności. Wspierane będą działania ukierunkowane na ochronę środowiska, poprawę warunków utrzymania zwierząt, zwiększenie konkurencyjności polskich wyrobów, szkolenia i doradztwo.

Dofinansowanie będzie można uzyskać m.in. na budowę lub modernizację budynków zakładu, zakup lub instalację maszyn i urządzeń zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności, wprowadzenie systemów kontroli jakości, certyfikacji i atestacji, jak również na zakup aparatury pomiarowej i kontrolnej. Wsparcie nie może przekroczyć 50 proc. kwalifikowanych kosztów. Dodatkowo wartość pomocy, jaką może uzyskać firma, jest ograniczona do 20 mln zł.

Jakiego typu dofinansowanie może otrzymać przetwórca produktów rybnych?

Michał Gwizda, konsultant w Dziale Doradztwa Europejskiego Ernst & Young

- Zakłady takie będą mogły zyskać wsparcie z Finansowego Instrumentu Wspierania Rybołówstwa, w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rybołówstwo i Przetwórstwo Ryb m.in. na:

- inwestycje w infrastrukturę zakładów, maszyn i urządzeń do przetwórstwa,

- modernizację linii technologicznych,

- podniesienie standardów sanitarnych i technicznych obiektów produkcyjnych, magazynowych i chłodniczych,

- wprowadzenie systemów zapewnienia jakości produktów,

- zmniejszenie szkodliwego wpływu przetwórstwa na środowisko.

Projekty współfinansowane w ramach SPO RPR będą obejmować inwestycje w istniejące i budowę nowych zakładów przetwórstwa.

Jak uzyskać środki na rozbudowę dużej mleczarni w rejonie o wysokim bezrobociu?

Michał Gwizda

- Przedsiębiorstwa, których statutowym celem jest skup lub przetwórstwo mleka, będą mogły uzyskać wsparcie dla inwestycji w ramach Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej — Sekcji Orientacji. Jest ono podobne do tego, z jakiego mogły korzystać firmy w ramach SAPARD.

Mleczarnie mogą liczyć na dofinansowanie głównie inwestycji, które przyczynią się do poprawy efektywności, poprawy bezpieczeństwa żywności i jej jakości oraz poprawy dochodów i zmniejszenia bezrobocia w rolnictwie. Mleczarnia planująca rozbudowę może uzyskać wsparcie do 50 proc. kosztów kwalifikowanych, do 20 mln zł dla zakładu.

Czy inwestycje związane z produkcją żywności mogą uzyskać dofinansowanie?

Michał Gwizda

- Inwestycje w sektorze żywnościowym będą dofinansowane z funduszy strukturalnych w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora Żywnościowego i Rozwój Obszarów Wiejskich. Obejmują one m.in. inwestycje w zakresie przetwórstwa i marketingu produktów rolnych, rozwoju i modernizacji infrastruktury technicznej związanej z rolnictwem oraz inwestycje w gospodarstwach rolnych.

Beneficjentami będą podmioty zajmujące się skupem lub przetwórstwem wybranych artykułów rolnych, a także prowadzeniem rynku hurtowego lub usługowym zamrażaniem i przechowywaniem mięsa oraz pakowaniem i dystrybucją jaj. Ponadto beneficjentem może być osoba fizyczna i prawna, której celem jest prowadzenie działalności rolniczej, będąca właścicielem lub dzierżawcą gospodarstw rolnych w Polsce. Propozycje planowanych projektów będzie można składać najwcześniej w lipcu 2004 r. do właściwego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Na jakie wsparcie może liczyć mała firma komputerowa?

Michał Gwizda

- Małe i średnie przedsiębiorstwa mogą liczyć na najwyższy poziom wsparcia z funduszy strukturalnych. Gdy dokonują nowych inwestycji, mają szanse na wsparcie w ramach trzech źródeł:

a. Działanie 3.4 — Mikroprzedsiębiorstwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR);

b. Działanie 2.3 — Wzrost konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw poprzez inwestycje w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw (SPO WKP)

c. Działanie 2.2 — Wsparcie konkurencyjności produktowej i technologicznej przedsiębiorstw w ramach SPO WKP.

Możliwość skorzystania z tych instrumentów wsparcia jest uzależniona od wielu czynników, m.in. od wielkości zatrudnienia w przedsiębiorstwie, okresu prowadzenia działalności gospodarczej, rodzaju i wielkości inwestycji czy zastosowania innowacyjnych rozwiązań.