Rosja chce za 5 lat osiągnąć samowystarczalność w serze

aktualizacja: 09-11-2017, 08:38

Rosyjski minister rolnictwa ogłosił, że za 5 lat krajowa produkcja sera zaspokoi całkowicie popyt.

W 2014 roku władze Rosji wprowadziły zakaz importu żywności z tych państw, które uczestniczyły w sankcjach nałożonych na nią za działania na Ukrainie i anektowanie Krymu. Wstrzymanie importu sera miało skłonić krajowych producentów do zwiększenia podaży, ale początkowo słychać było jedynie głosy konsumentów o rozprzestrzenieniu się „fałszywego sera”, do produkcji którego wykorzystywano substytuty mleka.

Zobacz więcej

ITAR-TASS/FORUM

W środę minister rolnictwa Aleksander Tkaczjow ogłosił jednak, że nastąpił boom produkcji rosyjskiego sera. To skłoniło go do prognozowania, że za pięć lat Rosja stanie się samowystarczalna pod względem sera. 

- Całkowicie zapomnimy o problemie braku sera za pięć lat – powiedział Tkaczjow podczas forum branży mleczarskiej pod Moskwą.

Zapowiedział, że w regionie moskiewskim powstanie „klaster serowy”.

Tkaczjow przyznał, że niektóre „ekskluzywne” sery nadal będą zapewne importowane.

Szef resortu rolnictwa przewiduje, że za pięć lat będą niższe dopłaty dla rosyjskiej branży mleczarskiej, jednocześnie prognozując wzrost potencjału eksportowego branży.

- Nasz eksport mleka będzie o 100 procent, 1000 procent większy do krajów Zatoki Perskiej, Chin i innych krajów – powiedział.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, moscowtimes.com

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Gospodarka / Rosja chce za 5 lat osiągnąć samowystarczalność w serze