Spadają ceny i skup żywca wieprzowego
Na rynku rośnie zainteresowanie skupem bydła ze strony krajowych zakładów przetwórczych. Zupełnie odwrotna sytuacja panuje w skupie żywca wieprzowego. Spadają ceny oraz popyt na ten rodzaj mięsa.
W OKRESIE od 16 do 21 sierpnia zakładom mięsnym udało się zdjąć z rynku ponad 10 tys. ton żywca. Według Głównego Inspektoratu Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych (GISiPAR) zakłady mięsne skupiły w tym okresie 7,6 tys. ton trzody chlewnej i 2,8 tys. ton bydła.
W porównaniu z poprzednim tygodniem, średni dzienny skup mięsa wieprzowego spadł o blisko 1 proc., a młodego bydła rzeźnego zwiększył się o 6,8 proc.
Hodowcy trzody chlewnej mają więcej powodów do zmartwień. Oprócz spadku ilości skupowanego mięsa, GISiPAR zanotował spadek cen żywca wieprzowego. Jak podkreślają baczni obserwatorzy, była to pierwsza od ponad 2 miesięcy korekta notowań.
ŚREDNIA cena skupu trzody chlewnej klasy I wynosiła w omawianym okresie 3,50 zł/kg i zmalała, w porównaniu z poprzednim, o 10 gr/kg, czyli o 2,8 proc. Również giełdy towarowe sygnalizują pogorszenie się sytuacji na rynku mięsa wieprzowego.
— Zniżka cen wynika ze wzrostu podaży. Po okresowym wstrzymaniu sprzedaży, aktualnie na rynku zbywane są tuczniki — informuje Joanna Jajus z Giełdy Poznańskiej.
ZAKŁADY przemysłu mięsnego za tuczniki płaciły ostatnio od 2,55 do 4,15 zł/kg. Nieco lepiej jest jeśli chodzi o prosięta. W ostatnich dniach na giełdach notowania pary prosiąt wzrosły o 30-40 zł/t i wahają się na poziomie 180-200 zł.
Średnia cena skupu młodego bydła klasy A zmalała o 1 gr/kg (o 0,3 proc.) i wynosiła 2,95 zł/kg. Zaś za młode bydło rzeźne płacono od 2,30 do 3,25 zł/kg.
Na krajowych giełdach towarowych w obrocie mięsem dominują półtusze, które pochodzą zarówno z zapasów Agencji Rynku Rolnego, jak też od prywatnych dostawców.
— Jeszcze tydzień temu za świeże półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić około 5,5 zł/kg. Teraz ich notowania wyraźnie spadły. W półtusze można się zaopatrzyć płacąc już poniżej 5 zł/kg. Taka tendencja jest charakterystyczna dla tego rynku w sierpniu — zapewnia Zbigniew Duniak z biura maklerskiego Agrid, akredytowanego na Olsztyńskiej Giełdzie Zbożowej.
W DALSZYM ciągu sporym powodzeniem cieszą się tłuszcze wysyłane na eksport do Rosji. Według specjalistów, to właśnie od prawidłowej odbudowy eksportu mięsa do krajów byłego Związku Radzieckiego zależy rozwój krajowego rynku. Jednak ostatnio napływające informacje nie są zbyt pocieszające. Coraz głośniej mówi się o nasyceniu rynku naszych wschodnich sąsiadów.