Szwecja: konsumpcja mięsa nadal spada

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2018-12-06 10:07

Szwedzi nigdy wcześniej nie skonsumowali tak małej ilości mięsa, donosi Szwedzka Rada Rolnictwa.

W 2017 roku konsumpcja mięsa w Szwecji spadła najmocniej od 1990 roku, kiedy rozpoczęto zbieranie danych. Po trzech kwartałach tego roku widać, że trend spadkowy jest kontynuowany. W okresie styczeń-wrzesień konsumpcja mięsa spadła o 2,8 proc. Oznacza to, że średnio Szwedzi zjedli o 1,8 kg mięsa mniej w tym czasie co w tym samym okresie ubiegłego roku.

Åsa Lannhard Öberg, rzeczniczka Szwedzkiej Rady Rolnictwa tłumaczy dalszy spadek konsumpcji mięsa tendencją rynkową, obawami o klimat, a także większą uwagą poświęcaną przez Szwedów zdrowemu odżywianiu, a także warunkom hodowli zwierząt.

Dane wskazują, że jeśli Szwedzi kupowali mięso, to najczęściej krajowej produkcji. Dane pokazują wyraźny wzrost popytu krajową jagnięcinę (6 proc.), wołowinę (4,4 proc.), wieprzowinę (3,2 proc.) i drób (2,3 proc.).