We Francji są niedobory masła

aktualizacja: 20-10-2017, 11:47

We Francji zanotowano niedobory masła w średnim i niższym przedziale cenowym, donosi Le Monde.

Gazeta pisze, że powodem braku masła jest wielki wzrost popytu na nie w krajach rozwijających się, a także większy apetyt na francuskie wypieki np. w Chinach. Eksperci wskazują, że także we Francji konsumpcja masła wrosła w ostatnich latach o 5 proc.

Zobacz więcej

Masło fot. Bloomberg

W wielu francuskich supermarketach na półkach zostało tylko najdroższe masło. Niektóre z nich informują klientów na wywieszkach, że „rynek masła doświadcza nadzwyczajnego braku surowca, który powoduje braki w sklepach”.  

Cena masła rosła szybko w ostatnich miesiącach. W 2016 roku za tonę trzeba było zapłacić 2,5 tys. EUR, ale latem obecnego roku już 7 tys. EUR. Eksperci podkreślają, że ten wzrost wciąż może nie być odzwierciedlony w cenie masła w sklepach, bo duże sieci handlowe zawierają roczne kontrakty z dostawcami. 

Federacja francuskich piekarzy zaapelowała do branży mlecznej, aby uczyniła ze zwiększenia masła priorytet i spowodowała zahamowanie wzrostu cen. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, thelocal.fr

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / We Francji są niedobory masła