We Francji największe braki masła od czasu wojny

aktualizacja: 24-10-2017, 10:19

Niedobór masła we Francji jest największy od czasu II wojny światowej i choć piekarze mają trudności z zaopatrzeniem nie chcą ugiąć się pod presją finansową i zacząć stosować margarynę, informuje „Le Figaro”.

Wzrost apetytu na masło na Zachodzie w połączeniu z rosnącym popytem na francuskie wypieki w Azji sprawiły, że w kraju croissanta brakuje masła.

W całym kraju sklepom jest coraz trudniej zapełnić lady chłodnicze. „Le Figaro” określił maślane niedobory „najgorszymi od czasu II wojny światowej”, gdy widok pustych półek jest już powszechny.

“Z powodu braku francuskiego mleka, nasze zaopatrzenie nie wystarcza, by zaspokoić zamówienia na masło”, taka informacja pojawiła się w ubiegłym tygodniu w supermarkecie sieci Intermarche w północnofrancuskim mieście Rouen.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / We Francji największe braki masła od czasu wojny