Ich ostrość mierzona jest tzw. skalą Scoville'a a jednostką miary jest tu 1 SHU (Scoville Hotnest Unit). Nazwy te pochodzą od nazwiska amerykańskiego chemika Wilbura Scoville'a, który jako pierwszy badał obecną głównie w paprykach substancję odpowiedzialną za odczuwanie ostrości - kapsaicynę!
Czysta kapsaicyna osiąga poziom 16 mln SHU ostrości. Dla porównania super ostra papryczka Jalapeño ma tylko 2,5 tys. SHU a ziarenka zwykłego pieprzu 100-500 SHU.
Najostrzejsze odmiany stanowią bazę dla sosów m.in. w kuchni indyjskiej, ale używa się ich przede wszystkim do produkcji broni czyli tzw. gazów pieprzowych.
Najostrzejsza papryczka świata, wyhodowana w USA przez PuckerButt Pepper Company. Wpisana do Księgi Rekordów Guinessa jako najostrzejsza na świecie w 2007 r. W wyglądzie bardzo pomarszczona. W internecie można kupić zarówno jej sadzonki jak i nasiona do domowej hodowli, ale producent ostrzega, że bezpośredni kontakt grozi silnym poparzeniem.
Poprzednia najostrzejsza papryczka na świecie, wyhodowana przez Brytyjczyka Geralda Fowlera z The Chilli Pepper Company jako krzyżówka trzech innych najostrzejszych: Naga Morich, Bhut Jolokia i Trinidad Scorpion.
Wyhodowana na terenie wyspiarskiego państwa Ameryki Płd. Trynidad i Tobago. Przez Chile Pepper Institute jest uważana za nieoficjalnie najostrzejszą na świecie, ponieważ pojedyncze okazy tej papryczki mogą osiągać poziom nawet 2 mln SHU. Prócz gigantycznej ostrości wyczuwa się w jej smaku również owocową słodycz.
Odmiana rodem z Karaibów swoją nazwę zawdzięcza porównaniu mocy jednej szczypty. Ponoć "jedna szczypta doda ognia aż siedmiu garnkom"
Wyhodowana w Wielkiej Brytanii przez Joy'a i Michael Michaud'ów w hrabstwie Dorset uchodziła za najostrzejszą na świecie jeszcze w 2006 r. Jej inna nazwa to "naga jolokia".
Zobacz także:

