7 najciekawszych śniadań świata

Anna DruśAnna Druś
opublikowano: 2013-06-18 10:48

Jedni nie wyobrażają sobie śniadania bez sycących jajek na bekonie, a innym nie mieści się w głowie, że można rano zjeść cokolwiek na słono.

O śniadaniach według Francuzów, Amerykanów czy Brytyjczyków słyszał prawie każdy. Ale nie każdy wie, co to jest banica, syrniki, idli wada czy Moi Moi - a to one właśnie są podstawą pierwszego jedzenia dnia w różnych regionach świata.

Trend jest prosty: im zimniejszy kraj, tym śniadanie obfitsze, bardziej ciężkostrawne i mocno urozmaicone. Z kolei im cieplej - tym rano na stole prościej, a w brzuchu lżej. Tak oczywiste dla Polaków, Rosjan czy Chińczyków śniadanie sycące, Włochom, Francuzom czy Kubańczykom nie mieszczą się w głowie. Kto by zaraz po wstaniu z łóżka chciał jeść obiad? Filiżanka kawy z mlekiem w zupełności powinna wystarczyć!

>>Zobacz 7 najciekawszych śniadań świata