Nastroje w branży HoReCa opadły jak suflet

Agnieszka MorawieckaAgnieszka Morawiecka
opublikowano: 2023-12-12 20:00

Końcówka roku nie będzie wesoła dla hotelarzy i restauratorów i firm cateringowych. Co trzeci spodziewa się mniej gości i spadku zamówień.

Przeczytaj artykuł i dowiedz się:

  • z czego wynikają słabe nastroje restauratorów i hotelarzy
  • jaki odsetek przedsiębiorców z branży HoReCa spodziewa się pogorszenia kondycji finansowej
Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

HoReCa to sektor, który najbardziej odczuwa wysoką inflację w Polsce. Aż 63 proc. przedsiębiorców obawia się, że kondycja ich biznesu w perspektywie najbliższych sześciu miesięcy pogorszy się. To o 4 pkt proc. więcej niż trzy miesiące temu. W innych branżach – budownictwie, produkcji, handlu, transporcie i usługach nastroje firm badanych na zlecenie EFL są lepsze niż kwartał wcześniej.

Podobnie jak w poprzednich miesiącach mniej niż inflacji hotelarze i restauratorzy obawiają się wojny. Na negatywny wpływ konfliktu toczącego się w Ukrainie na ich działalność wskazuje 12 proc., zaś 87 proc. przedsiębiorstw jest zdania, że sytuacja w najbliższych miesiącach pozostanie bez zmian.

Gorzej niż zwykle

W czwartym kwartale tylko 5 proc. hotelarzy, restauratorów i firm cateringowych liczy na więcej gości i zamówień, a aż 34 proc. spodziewa się mniejszych obrotów.

Barometr EFL dla tej branży spadł o 4,9 proc. w skali kwartału do 45,3 pkt i jest najniższy wśród sześciu badanych sektorów.

- Kwartał temu mieliśmy do czynienia z najwyższym odczytem dla HoReCa od dwóch lat, a w obecnym sytuacja jest zupełnie odwrotna. Przedstawiciele tego sektora są w najsłabszych nastrojach od kilkudziesięciu miesięcy. I choć cyklicznie od kilku lat wskaźnik dla HoReCa spada pomiędzy trzecim a czwartym kwartałem, to jednak w tym roku osiągnął bardzo słaby wynik. Z pewnością cały czas jest to związane z trudną sytuacją społeczno-gospodarczą – wysoką inflacją, stopami procentowymi oraz wstrzymywaniem się Polaków z większymi wydatkami - mówi Radosław Woźniak, prezes EFL.

34proc.

Taki odsetek restauratorów i hotelarzy i firm cateringowych spodziewa się pogorszenia kondycji finansowej

Ferie z uśmiechem

Dług popandemiczny HoReCa jest bardzo wysoki i sektor będzie go odczuwać jeszcze długo.

- Liczymy jednak, że pierwszy przyszłoroczny pomiar będzie zdecydowanie lepszy. Zbliżający się czas ferii zimowych z pewnością optymistycznie wpłynie na prognozy restauratorów i hotelarzy – uważa Radosław Woźniak.