Opolski bifyj

Patrycja Łuszczyk
21-08-2017, 22:00

Na Opolszczyźnie rodzinnym posiłkom jedzonym przy wspólnym stole, nieodmiennie towarzyszył bifyj, czyli kuchenny kredens.

Stąd też nazwa szlaku „Opolski bifyj”, na którym spotykają się kulinarne tradycje z Niemiec, Czech i Kresów. Regionalna kuchnia regionu jest porównywana do równie wielobarwnej opolskiej porcelany i pozwala skosztować potraw przekazywanych z pokolenia na pokolenie — od gospodyń domowych do najbardziej znanych szefów kuchni. Tradycyjnej kuchni, opartej na lokalnych produktach, zasmakujemy tutaj zarówno w pałacach i zamkach dawnych magnatów przemysłowych, jak również w autorskich kuchniach szefów restauracji. Niech nikt się nie zdziwi, że Opolskie to nie tylko śląska rolada.

— Opolszczyzna to nie tylko rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą, ale też między innymi karp po niemodlińsku, wodzionka, śląskie niebo, ser i masło z Olesna czy olej z Głubczyc, którego wytwarzanie sięga aż 1448 r. — mówi Anna Bednarska z Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (OROT).

19 restauracji rozrzuconych po regionie serwuje gościom pełny wachlarz tradycyjnych potraw, nie zapominając o fanach słodkości, dla których ma w ofercie m.in. kołocz śląski (produkt regionalny zarejestrowany w UE), krajanki czy śliszki. Projekt „Polskie szlaki kulinarne” ma ocalić te kulinarne tradycje od zapomnienia, ale OROT na tym nie poprzestaje. Organizacja stworzyła program lojalnościowy. Od 1 lipca po zakupieniu posiłku za minimum 50 zł goście restauracji otrzymują pieczątki. Po zebraniu sześciu czeka na nich 20-procentowy rabat na kolejny posiłek w jednej z restauracji i pamiątkowy gadżet.

— Zdarza się, że nawet mieszkańcy regionu nie znają regionalnych potraw. Ponadto kuchnia z południa regionu różni się od tej z północy, więc chcieliśmy zachęcić do poznania kulinarnej strony Opolszczyzny nie tylko turystów, ale również osoby mieszkające w regionie. Stąd pomysł na program lojalnościowy — mówi Anna Bednarska.

Opolskie to nie tylko kuchnia. Tym, którzy chcą pozwiedzać, ma wiele do zaoferowania, m.in. Jeziora Otmuchowskie, Nyskie i Turawskie, Góry Opawskie czy parki krajobrazowe: Stobrawy i Góry św. Anny oraz Krasiejowski Park Dinozaurów. Zobaczyć można również zabytki hydrotechniki na Kanale Gliwickim, zabytkowe miasta pamiętające Piastów, Ksiażąt Opolskich i Hohenzollernów, a także średniowieczny gród w Byczynie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Patrycja Łuszczyk

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Opolski bifyj