Szlak mazowieckiej michy szlacheckiej

opublikowano: 22-08-2017, 22:00

Kultury litewska, białoruska, tatarska i żydowska, które przez wieki spotykały się na granicy Mazowsza i Podlasia, miały duży wpływ na kuchnię staropolską.

Na szlaku „mazowieckiej michy szlacheckiej” możemy w niej zasmakować, przy okazji odwiedzając urocze dworki ziemiańskie czy wiejskie domostwa. Podróż po kilku miasteczkach i wsiach skupionych wokół Siedlec pozwoli nam spróbować wielu certyfikowanych potraw, których receptura ma co najmniej 50 lat, oraz regionalnych produktów.

Na talerzu znajdziemy żur staropolski, bęcwały, parowańce, kiszkę ziemniaczaną czy pierogi szlacheckie, których historia sięga nawet XII w. Kiedyś były podawane jedynie z okazji świąt, a podczas każdego z nich różniły się kształtem i farszem.

Regionalne smakołyki natomiast to tradycyjne wędliny, pasztety, dziczyzna, indyki, pieczywo z 80-letnią tradycją wypiekania, tatar oraz wędzony karp prosto z dworskich stawów. Na deser zjemy sękacza, certyfikowane kruche ciasteczka ze skwarkami czy placek drożdżowy z kruszonką.

— Turyści poznają u nas regionalne receptury, które znały jeszcze nasze prababcie. Jednak oprócz wyśmienitej tradycyjnej kuchni mamy też bogatą historię, którą można poznać, odwiedzając Muzeum Ziemiaństwa w Dąbrowie, Zamek w Liwie, gdzie turyści poznają legendę o Żółtej Damie, odrestaurowany pałac w Patrykozach, w którym można wynająć nie tylko pokoje, ale też salony pałacowe, czy gorzelnię w Krzesku — mówi Bożena Polak-Stojanova, prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka.

W Muzeum Diecezjalnym w Siedlcach znajduje się jedyny w Polsce obraz El Greco. Warto także odwiedzić pracownię ludwisarską w owianym legendą mistrza Twardowskiego wielokulturowym Węgrowie.

— Odwiedzając nasz szlak, turyści mogą też odwiedzić prywatny ogród botaniczny czy wziąć udział w wielu warsztatach kulinarnych czy rękodzielniczych i licznych spotkaniach, podczas których rozmawia się o kulturze i historii naszego regionu — mówi Bożena Polak-Stojanova.

Obecnie szlak tworzą restauracja Zaścianek Polski i Dwór Mościbrody, a partnerami są m.in. Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy w Siedlcach, pałac w Patrykozach czy gorzelnia w Krzesku.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Patrycja Łuszczyk

Polecane