Szlak mazowieckiej michy szlacheckiej

Patrycja Łuszczyk
22-08-2017, 22:00

Kultury litewska, białoruska, tatarska i żydowska, które przez wieki spotykały się na granicy Mazowsza i Podlasia, miały duży wpływ na kuchnię staropolską.

Na szlaku „mazowieckiej michy szlacheckiej” możemy w niej zasmakować, przy okazji odwiedzając urocze dworki ziemiańskie czy wiejskie domostwa. Podróż po kilku miasteczkach i wsiach skupionych wokół Siedlec pozwoli nam spróbować wielu certyfikowanych potraw, których receptura ma co najmniej 50 lat, oraz regionalnych produktów.

Wyświetl galerię [1/3]

Chleby z Piekarni Ratuszowej ARC

Na talerzu znajdziemy żur staropolski, bęcwały, parowańce, kiszkę ziemniaczaną czy pierogi szlacheckie, których historia sięga nawet XII w. Kiedyś były podawane jedynie z okazji świąt, a podczas każdego z nich różniły się kształtem i farszem.

Regionalne smakołyki natomiast to tradycyjne wędliny, pasztety, dziczyzna, indyki, pieczywo z 80-letnią tradycją wypiekania, tatar oraz wędzony karp prosto z dworskich stawów. Na deser zjemy sękacza, certyfikowane kruche ciasteczka ze skwarkami czy placek drożdżowy z kruszonką.

— Turyści poznają u nas regionalne receptury, które znały jeszcze nasze prababcie. Jednak oprócz wyśmienitej tradycyjnej kuchni mamy też bogatą historię, którą można poznać, odwiedzając Muzeum Ziemiaństwa w Dąbrowie, Zamek w Liwie, gdzie turyści poznają legendę o Żółtej Damie, odrestaurowany pałac w Patrykozach, w którym można wynająć nie tylko pokoje, ale też salony pałacowe, czy gorzelnię w Krzesku — mówi Bożena Polak-Stojanova, prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka.

W Muzeum Diecezjalnym w Siedlcach znajduje się jedyny w Polsce obraz El Greco. Warto także odwiedzić pracownię ludwisarską w owianym legendą mistrza Twardowskiego wielokulturowym Węgrowie.

— Odwiedzając nasz szlak, turyści mogą też odwiedzić prywatny ogród botaniczny czy wziąć udział w wielu warsztatach kulinarnych czy rękodzielniczych i licznych spotkaniach, podczas których rozmawia się o kulturze i historii naszego regionu — mówi Bożena Polak-Stojanova.

Obecnie szlak tworzą restauracja Zaścianek Polski i Dwór Mościbrody, a partnerami są m.in. Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy w Siedlcach, pałac w Patrykozach czy gorzelnia w Krzesku.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Patrycja Łuszczyk

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Szlak mazowieckiej michy szlacheckiej