Gdańsk - pomorskie culinary prestige

Paytycja Łuszczyk
15-08-2017, 22:00

W Pomorskiem jest wszystko: morze, jeziora, rzeki, lasy, pola i pastwiska, a na Kaszubach niemal górskie krajobrazy. Różnorodna jest również tutejsza kuchnia.

 Kulinarną tradycję Pomorza kształtowała kuchnia zamożnych gdańskich kupców i skromna — rybaków z Kaszub i wybrzeża. Gdańsk — Pomorskie Culinary Prestige, szlak kulinarny wiodący przez ten region, jest wierny tradycji różnorodności.

Wyświetl galerię [1/3]

Pomorskie chwali się też serami. Najbardziej znany jest Słupski Chłopczyk, czyli wytwarzany w Słupsku od 1925 r. pleśniowy camembert. Są też sery topione na parze czy wyrabiane ręcznie kozie. Prot

— Bazujemy na silnych produktach charakterystycznych dla regionu pomorskiego. Truskawka kaszubska, żurawina czy ryby to elementy, na których opiera się nasza kuchnia. Restauratorzy sięgają do tradycyjnych receptur, silniej wiążą się z lokalnymi dostawcami, dbają o jakość produktów i unikalny sezonowy smak. Dzięki temu opowieść o kuchni pomorskiej jest autentyczna i idealnie wpisuje się w aktualne trendy — mówi Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Wśród słodkowodnych ryb prym wiodą węgorz, szczupak i sielawa, które na talerze trafiają z Jezior Raduńskich na Kaszubach. Uznaniem smakoszy cieszy się też morski śledź. Wzięcie mają też kaczki i gęsina, które dzięki trawie nasyconej jodem i solą morską mają ponoć wyjątkowy smak. Pomorskie chwali się też serami.

Najbardziej znany jest Słupski Chłopczyk, czyli wytwarzany w Słupsku od 1925 r. pleśniowy camembert. Są też sery topione na parze czy wyrabiane ręcznie kozie. Długa już tu też tradycja wytwarzania miodu. Ponad 30 tys. uli jest jedną z wizytówek regionu. Kolejną jest kaszubska truskawka, wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń. Nie samym chlebem człowiek żyje.

— Odradzają się również tradycje browarnicze. Produkowane są piwa rzemieślnicze i przemysłowe wraz ze specjalnymi liniami sezonowymi, które dystrybuowane są w całej Polsce. Ponadto wciąż powstają nowe lokalne marki dostępne w restauracjach i minibrowarach. Gdańsk to również słynny likier Goldwasser z kawałkami złota czy wódka z jałowca Machandel, których receptury chronione są od wieków — podkreśla Krystyna Hartenberger-Pater.

Pomorski szlak kulinarny oprócz jedzenia i picia ma też dla turystów bogatą ofertę wydarzeń z kulinariami powiązanych: Truskawkobranie, Festiwal Żurawiny, Pomorska Gęsina na św. Marcina czy Święto Piwa w Gdańsku.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paytycja Łuszczyk

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Gdańsk - pomorskie culinary prestige