Indeks Food Research Institute (FRI), określający nastroje menedżerów z rynku przetwórstwa rolno-spożywczego, wyniósł w maju 61,5, a trend zapowiadał powrót w sierpniu do poziomu sprzed pandemii. Zamiast tego wskaźnik spadł do 61,1.
– Pandemia już nie determinuje nastroju producentów żywności. Optymizm studzą inne zjawiska, m.in. rosnące koszty oraz niepewność regulacji. Kolejna edycja indeksu będzie papierkiem lakmusowym oceny Polskiego Ładu przez producentów żywności – mówi Dariusz Chołost, menedżer generalny FRI.
Na wzrost kosztów operacyjnych r/r wskazało 76 proc. przedstawicieli branży, przy czym dla 19 proc. z nich koszty są dużo wyższe. 62 proc. menedżerów oceniło sytuację swojej firmy jako dobrą, niemniej jej poprawy w ciągu trzech miesięcy spodziewa się tylko 34 proc. badanych, a pogorszenia – 11 proc. Produkcja wzrosła r/r w 50 proc. spółkach, a spadła w 12 proc.
