W branży spożywczej wracają dobre nastroje

Mariusz BartodziejMariusz Bartodziej
opublikowano: 2021-06-16 15:16

Przetwórcy spożywczy są coraz lepszej myśli o swojej przyszłości. Jest szansa, że pod koniec wakacji wróci nastrój sprzed pandemii.

Przeczytaj artykuł i dowiedz się:

  • do jakiego poziomu wzrósł wskaźnik określający nastroje menedżerów z branży produkcji żywności
  • jaki odsetek z nich spodziewa się utrzymania bądź poprawy sytuacji w firmie

Nad producentami żywności zaświeciło słońce. Indeks Food Research Institute (FRI), określający nastroje menedżerów z rynku przetwórstwa rolno-spożywczego, wyniósł w maju 61,5. W styczniu 2020 r. wynosił 67,4 i w związku z pandemią zaczął spadać do 50,8 w lipcu. Od listopada zaczął wzrastać.

— Branża bardzo szybko się otrząsnęła, ale dopiero teraz sytuacja się stabilizuje. Jeśli tendencja się utrzyma, jest szansa, że na koniec wakacji wrócimy do poziomu sprzed pandemii — mówi Dariusz Chołost, menedżer generalny FRI.

49 proc. menedżerów stwierdziło, że produkcja w ich firmie wzrosła r/r, a tylko 15 proc., że spadła – w lutowej edycji badania odsetek wnosił 46 i 20 proc.

Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska, podkreśla, że rozwojowi branży spożywczej sprzyja poprawiająca się sytuacja w kraju i Europie, która jest dużym importerem polskiej żywności. Zwraca jednak uwagę na rosnące koszty pracy, surowców i opakowań.

48 proc.

Taki odsetek menedżerów z branży przetwórstwa rolno-spożywczego widzi szansę na poprawę…

20 proc.

…taki nie spodziewa się zmian…

32 proc.

… a taki dopuszcza pogorszenie sytuacji.