Symbol polskości ucierpi w katarskich rękach

DI, Newsweek
opublikowano: 05-10-2009, 14:26

Hotel Lambert, ważny polski ośrodek z czasów XIX-wiecznej Wielkiej Emigracji, czeka gruntowna przebudowa. Nowy, katarski właściciel chce zmienić obiekt w pensjonat.

Katarski emir przebuduje bezcenny zabytek - donosi najnowszy "Newsweek". Książę zdecydował np., że trzeba zburzyć kominek, przy którym mazurki komponował Chopin, bo według niego jest on brzydki.

None
None

Położony na wyspie św. Ludwika XVII-wieczny Hotel Lambert jest uważany za jedną z pereł architektury paryskiej. W XIX wieku Hotel Lambert był ważnym ośrodkiem życia politycznego i kulturalnego polskiej emigracji. Oprócz Chopina w paryskiej rezydencji rodziny Czartoryskich bywali Mickiewicz i Słowacki. W późniejszym czasie pałacyk zmieniał właścicieli, a od ubiegłego roku należy do rodziny emira Kataru. To ona właśnie - według mediów - zamierza dokonać generalnej przebudowy zabytku tak, by przekształcić go w luksusowy hotel.

Zakrojone na ogromną skalę prace przewidują m.in. budowę podziemnego parkingu pod wewnętrznym ogrodem, a także przebicie w murze okalającym budynek reprezentacyjnej bramy. Poza tym właściciel chce przebudować zabytkowe wnętrza m.in. montując w nich cztery windy.

Projekt tych prac wzbudził protesty miłośników zabytków i municypalnej komisji ds. starego Paryża, której członkowie obawiają się przekształcenia hotelu w willę "a la James Bond".

Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
×
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, Newsweek

Polecane