Zakłady przetwórstwa spożywczego będą mogły otrzymać do 20 tys. zł wsparcia

opublikowano: 2004-09-14 19:12

Do 20 tys. zł będzie mógł otrzymać zakład przetwórstwa rolno-spożywczego, w ramach unijnego działania dotyczącego wsparcia przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych, poprawy jakości produktów oraz zwiększenia konkurencyjności na jednolitym rynku unijnym.

Od 15 września tego roku oddziały regionalne Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) będą mogły przyjmować wnioski o dofinansowanie do projektów inwestycyjnych w tym zakresie. Na to działanie przeznaczonych jest 464,3 mln euro - poinformowała ARiMR we wtorkowym komunikacie.

Dofinansowanie może być przeznaczone na budowę lub modernizację zakładów produkcyjnych lub infrastruktury handlowej rynków hurtowych oraz inwestycje dotyczące ochrony środowiska. W tym na zakup sprzętu specjalistycznego do transportu, na budowę i remont budynków produkcyjnych i magazynowych, zakup urządzeń podnoszących jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności oraz urządzeń służących poprawie ochrony środowiska.

Wsparcie finansowe polega na refundacji do 50 proc. poniesionych kosztów, do wysokości 20 tys. zł ma jeden zakład.

Według resortu rolnictwa, w latach 2004-2006 z pomocy skorzysta około 1 tys. zakładów przetwórczych.