Celem sprzedaży żywności, w przypadku której data „najlepsze do…” już minęła, jest chęć ograniczenia marnotrawstwa. Do sprzedaży trafi żywność sucha i puszkowana. Każda sztuka towaru będzie oferowana po 10 pensów (50 gr). Nie będzie natomiast sprzedawana żywność z określeniem „użyć do...”.

Decyzja o uruchomieniu sprzedaży zapadała po trzymiesięcznej próbie, która objęła 14 sklepów. Wykazała, że na sprzedaż całej żywności w cenie 10 pensów za sztukę wystarczy zaledwie kilka godzin.
- Zdecydowana większość naszych klientów rozumie, że to towar nadający się do jedzenia i docenia możliwość dużego zaoszczędzenia na niektórych produktach – powiedział Roger Grosvenor, szef detalu w East of England Co-op.
Podkreślił, że celem inicjatywy nie jest zarabianie pieniędzy, ale zaprzestanie marnowania żywności. Powiedział, że dzięki sprzedaży nie zostanie wyrzucone ok. 50 tys. sztuk towaru rocznie.
W Wielkiej Brytanii rocznie wyrzucana jest żywność nadająca się do spożycia wartości 13 mld GBP, ogłosiła rządowa organizacja Wrap, zajmująca się tym problemem.