Bawarskie prawo czystości

PSZ
opublikowano: 14-08-2008, 00:00

Tak wyglądało warzenie piwa w XVI- wiecznym browarze. Przez ostatnie pięćset lat sporo się w piwowarstwie zmieniło, np. metalowe kadzie zastąpiły drewniane beczki. W 1516 r. bawarscy książęta Wilhelm IV i jego brat Ludwik X wprowadzili Reinheitsgebot – prawo czystości piwa. Zgodnie z nim, do warzenia wolno używać jedynie słodu jęczmiennego, wody źródlanej i chmielu. Przepis ten w niezmienionej formie obowiązywał w Bawarii i Badenii-Wirtembergii do końca XX w. Na nim oparto też przepisy warzelnicze obowiązujące w całych Niemczech, jak również poza nimi. W 1987 r. unieważniła je Unia Europejska w ramach otwarcia europejskiego rynku piwnego.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PSZ

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu