Kontrakty na surowy cukier osiągają największy tygodniowy wzrost od 16 lat z powodu zniszczeń upraw w Brazylii, spowodowanych pożarami i falą upałów.
W stanie Sao Paulo, będącym kluczowym regionem uprawnym Brazylii, tego lata doszło do rekordowej liczby pożarów z powodu braku wilgoci. Ogień uszkodził korzenie trzciny cukrowej, co może zmusić producentów do ponownego obsadzenia pól lub zaakceptowania mniejszych zbiorów w nadchodzącym sezonie. Pożary te były poprzedzone długotrwałą suszą, trwającą od października ubiegłego roku, która również negatywnie wpłynęła na plony.
Chociaż zmiany cen u producentów potrzebują czasu, aby przełożyć się na ceny w sklepach, ostatni skok cen cukru wskazuje, że może to być już szósty z rzędu rok wzrostu, co dodatkowo zwiększa presję na producentów żywności. Firma Wilmar International obniżyła swoje prognozy dotyczące produkcji cukru w południowo-centralnym regionie Brazylii, wskazując na „nietypowe i uporczywe zjawiska pogodowe”.
W poście na platformie X firma Wilmar podała, że pożary w zeszłym miesiącu dotknęły aż 450 tys. hektarów (1,1 miliona akrów) trzciny cukrowej.
Wzrost cen cukru zbiegł się z podwyżkami cen innych surowców, takich jak kawa i kakao, co wywiera szczególną presję na branżę napojów i deserów. Podwyżki te, spowodowane ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi, pojawiają się w momencie, gdy firmy produkujące dobra konsumpcyjne już borykają się z trudnościami w przyciąganiu klientów z powrotem do marek premium po okresie wysokiej inflacji i oszczędności.
Najbardziej popularny kontrakt na surowy cukier zwyżkuje w piątek w Nowym Jorku o 3,8 proc. Obecnie zbliża się on do wzrostu o niemal 16 proc. w tym tygodniu, co stanowi największą tygodniową zwyżkę od sierpnia 2008 roku.
Prognozy wskazują, że przez najbliższe 6 do 10 dni w Brazylii utrzyma się sucha pogoda, choć w niektórych częściach regionu mogą wystąpić lekkie opady w piątek i sobotę, jak donosi Maxar Technologies. Firma Wilmar dodała, że nawet jeśli warunki pogodowe poprawią się w październiku, prawdopodobnie nie przyniesie to korzyści obecnym uprawom, a jedynie wpłynie na przyszłe zbiory.