Chodzi o mięso wyprodukowane w Szwecji w latach 1982-93, które zostało sprowadzone do Polski w 2007 r. Produkt miał postać proszku mięsnego.
"W związku z zastrzeżeniami formalnymi w dokumentacji, we współpracy w Głównym Lekarzem Weterynarii zdecydowaliśmy o zabezpieczeniu do tej pory ponad 29 tys. sztuk konserw i 200 tys. biofilizowanego proszku, który jest poddawany utylizacji" - poinformował Wojtyła, odpowiadając na pytania posłów.
Złe oznakowanie produktu sprawiło, że trudno było prześledzić jego drogę od produkcji do dystrybucji. Na firmę która wprowadziła ten produkt na polski rynek została nałożona kara, a sprawę zgłoszono policji - powiedział.
Puszkami handlowały dziesiątki firm. Spora część z nich nie przetwarzała
mięsa, ale odsprzedawała je przetwórniom i zakładom garmażeryjnym. Puszki
zostały wykryte na terenie województw: mazowieckiego, wielkopolskiego, warmińsko
mazurskiego, a także zachodniopomorskiego i
dolnośląskiego.