11 listopada to więcej niż marsze. To historia o tym, jak Polska gigantycznym wysiłkiem pokoleń wróciła na mapę świata – a my policzyliśmy, ile naprawdę kosztowało odrodzenie Rzeczypospolitej, i dlaczego długi wojenne mogły wywołać kolejny światowy konflikt. W tym specjalnym odcinku PB BRIEF analizujemy szokujący koszt Wielkiej Wojny, przypominamy ekonomiczne proroctwo Keynesa i pokazujemy, jak z ruin zbudowano nowoczesne państwo. Na koniec, wraz z szefem kuchni Adrianem Bębnem, zapraszamy na Ucztę Niepodległości, udowadniając, że polska historia najlepiej smakuje z gęsiną i fasolą „Niepodległość”.
Posłuchaj
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
W specjalnym, dłuższym wydaniu PB Brief cofamy się do dnia, w którym Polska wróciła na mapę świata. Zaczynamy od słynnej depeszy Piłsudskiego z 16 listopada 1918 roku, a potem zaglądamy do ówczesnych gazet, liczymy koszt Wielkiej Wojny, analizujemy dług publiczny, reparacje i historyczne PKB.
Gościem świątecznego odcinka jest szef kuchni, Adrian Bęben, współwłaściciel restauracji WANDAL z którym zapraszamy do świętowania odzyskanej niepodległości w niecodzienny sposób – przez smak. W Kolacji Niepodległości połączą się gęsina, jabłko, fasola, wino, miód i pamięć.
Będzie to opowieść o tym, jak historia miesza się z ekonomią, kulturą i kuchnią.