Nowe dotacje na rozwiązania żywieniowe

Dorota ZawiślińskaDorota Zawiślińska
opublikowano: 2025-03-30 20:00

Granty pomogą przedsiębiorcom i naukowcom sfinansować prace B+R i przedwdrożeniowe w branży technologii rolno-spożywczych.

Przeczytaj artykuł i dowiedz się:

  • kto może wejść w skład konsorcjum ubiegającego się o dofinansowanie
  • na jakie projekty czeka NCBR
  • z jakimi wyzwaniami zmagają się producenci i dystrybutorzy żywności
Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło drugą odsłonę konkursu Nutritech. Dotacje pokryją koszty nowatorskich rozwiązań żywieniowych wykorzystywanych w leczeniu i profilaktyce chorób. Ponadto sfinansują innowacje technologiczne wspierające procesy produkcji i dystrybucji zdrowej żywności. W puli jest 60 mln zł. Wnioski o dofinansowanie można składać od 25 kwietnia do 25 lipca.

— Polska ma szansę na umocnienie pozycji w segmencie zdrowej żywności, natomiast innowatorzy mają bardzo ważną rolę do odegrania w tym procesie — mówi prof. Jerzy Małachowski, dyrektor NCBR.

Zdrowa żywność charakteryzuje się nie tylko wysoką jakością, jest również produkowana w sposób przyjazny dla środowiska oraz chroni nas przed epidemią tzw. chorób cywilizacyjnych — podkreśla prof. Małachowski.

Wymogi konkursu

Dofinansowanie jest przeznaczone dla konsorcjów składających się z co najmniej jednej firmy o statusie MŚP i jednostki naukowej. W skład partnerstwa mogą wchodzić maksymalnie cztery podmioty, a jego liderem musi być MŚP. Minimalna wartość kosztów kwalifikowanych przedsięwzięcia wyniesie 2 mln zł, natomiast maksymalna 20 mln zł.

Beneficjenci dotacji przeznaczą je na realizację projektów obejmujących badania przemysłowe, eksperymentalne prace rozwojowe i przedwdrożeniowe. Eksperci NCBR zastrzegają, że dofinansowania nie uzyskają projekty, które nie przewidują eksperymentalnych prac rozwojowych, naukowcy natomiast nie będą mogli realizować prac przedwdrożeniowych.

Zgłaszane w konkursie przedsięwzięcia muszą wpisywać się w główną tematykę konkursu: „Nutrigenomika i biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi”. Ponadto powinny obejmować jedno z dwóch zagadnień uzupełniających. Są to: „Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom” i „Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia”.

Dietetyka i biomedycyna

NCBR czeka na opracowanie możliwych do wdrożenia i komercjalizacji produktów i rozwiązań technologicznych, które bazują na wiedzy z dietetyki, medycyny, nutrigenomiki i biomedycyny. Pomogą one w prawidłowym odżywianiu osób chorych i mających predyspozycje do zapadania na tzw. choroby cywilizacyjne. Produkty powinny być dostępne pod względem cenowym dla obywateli.

NCBR czeka również na opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań technologicznych, które będą bazowały na dorobku dietetyki, medycyny i genetyki. Powinny wspierać leczenie chorób cywilizacyjnych i profilaktykę określonych schorzeń. NCBR doceni też wytworzenie wysokiej jakości żywność w ramach niskoemisyjnej produkcji, przyjaznej środowisku, energooszczędnej i bezodpadowej. Dofinansowania nie dostaną projekty, które zakładają opracowanie suplementów diety.

Sporo wyzwań

Eksperci NCBR podkreślają, że głównymi wyzwaniami stojącymi obecnie przed producentami i dystrybutorami żywności, są niska jakość gleb, niedobór wody i zmiany klimatu. Przedsięwzięcia, które otrzymały dofinansowanie w pierwszej edycji konkursu Nutritech, przewidują m.in. opracowanie napoju witaminowego wzbogaconego o związki pochodzenia naturalnego. Ma on pomóc w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Innym rozwiązaniem, nad którym pracują innowatorzy, są płatki śniadaniowe o średnim indeksie glikemicznym.