Do niedawna tylko Jezus to umiał

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2014-03-11 13:53

Startup Customvine z Kalifornii stworzył „Miracle Machine” (Maszynę Cudów), która zamienia wodę w wino. Zbiera pieniądze na rozwinięcie swojego pomysłu poprzez serwis crowdfundingowy Kickstarter.

„Miracle Machine” ma kosztować 499 USD. Urządzenie pozwoli w ciągu trzech dni zamienić wodę w wino z wykorzystaniem specjalnych dodatków, które przesądzą o rodzaju produkowanego trunku. Przez te trzy „Miracle Machine” będzie informowała użytkownika dzięki specjalnej aplikacji w smartfonie o aktualnym stanie procesu fermentacji. 

Prezesem Customvine i pomysłodawcą „Miracle Machine” jest Kevin Boyer, sommelier, który stworzył także winnicę w Napa Valley. Współpracuje z nim Philip James, brytyjski przedsiębiorca, założyciel serwisu Lot18, poświęconemu winu. 

Boyer i James obiecują, że oprócz obecnych sześciu rodzajów wina (m.in. czerwonego z Burgundii), które może stworzyć „Miracle Machine”, w ciągu następnych trzech miesięcy dodane zostanie kolejne pięć do dziesięciu.

Jak dotąd powstał jedynie prototyp „Miracle Machine”. Jeśli gromadzenie pieniędzy na Kickstarterze zakończy się sukcesem, urządzenie wejdzie do sprzedaży jeszcze w tym roku. Produkcja butelki wina ma kosztować 2 USD. Trunek ma być zdatny do spożycia przez dwa tygodnie.