„Miracle Machine” ma kosztować 499 USD. Urządzenie pozwoli w ciągu trzech dni zamienić wodę w wino z wykorzystaniem specjalnych dodatków, które przesądzą o rodzaju produkowanego trunku. Przez te trzy „Miracle Machine” będzie informowała użytkownika dzięki specjalnej aplikacji w smartfonie o aktualnym stanie procesu fermentacji.
Prezesem Customvine i pomysłodawcą „Miracle Machine” jest Kevin Boyer, sommelier, który stworzył także winnicę w Napa Valley. Współpracuje z nim Philip James, brytyjski przedsiębiorca, założyciel serwisu Lot18, poświęconemu winu.
Boyer i James obiecują, że oprócz obecnych sześciu rodzajów wina (m.in. czerwonego z Burgundii), które może stworzyć „Miracle Machine”, w ciągu następnych trzech miesięcy dodane zostanie kolejne pięć do dziesięciu.
Jak dotąd powstał jedynie prototyp „Miracle Machine”. Jeśli gromadzenie pieniędzy na Kickstarterze zakończy się sukcesem, urządzenie wejdzie do sprzedaży jeszcze w tym roku. Produkcja butelki wina ma kosztować 2 USD. Trunek ma być zdatny do spożycia przez dwa tygodnie.



