Duńska pszenica nigdy nie była gorsza

opublikowano: 08-09-2014, 17:50

Duńskie lobby rolnicze przekonuje, że z powodu ograniczenia możliwości wykorzystania nawozów jakość zebranej w tym roku pszenicy jest najgorsza w historii.

Zawartość białka w tegorocznej pszenicy spadła do zaledwie 8,4 proc. Nigdy nie była niższa, przekonuje duńskie Centrum Badań nad Trzodą Chlewną (Videncentret for Svineproduktion). Duńska Rada ds. Rolnictwa i Żywności (Landbrug & Fødevarer) wskazuje, że jakość produkowanej w kraju pszenicy spada stale od wprowadzenia ograniczeń stosowania nawozów w latach 90. ubiegłego wieku. 

- Duńskie przepisy powodują, że nie możemy dostarczyć zbożu ilości nawozu, którego roślina potrzebuje. W rezultacie powoduje to stopniowy spadek rezerw azotu w glebie i jej zubożenie. W konsekwencji jakość spada coraz bardziej – powiedział rzecznik Rady Torben Hansen.
 
Rada zwraca uwagę, że zawartość protein w pszenicy spadła z ok. 11 proc. w momencie wprowadzenia ograniczenia stosowania nawozów do obecnych 8,4 proc. Tymczasem w sąsiadujących Niemczech zawartość protein nie zmieniła się, a plony wzrosły.

Minister rolnictwa Dan Jørgensen powiedział, że resort rozważy możliwość zmiany reguł stosowania nawozów. W praktyce może to wyglądać tak, że tam, gdzie ziemia jest niższej jakości, będzie można używać więcej nawozu, a tam, gdzie ziemia jest lepszej jakości, mniej.

Bloomberg
Nieruchomości
Najważniejsze informacje z branży nieruchomości mieszkaniowych i komercyjnych. Wiadomości, komentarze i analizy rynkowe.
ZAPISZ MNIE
×
Nieruchomości
autor: Dominika Masajło, Paweł Berłowski
Wysyłany raz w tygodniu
Najważniejsze informacje z branży nieruchomości mieszkaniowych i komercyjnych. Wiadomości, komentarze i analizy rynkowe.
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, thelocal.dk

Polecane