Indeks FAO, odzwierciedlający koszt podstawowej żywności, wzrósł w kwietniu o 1 proc. w porównaniu z marcem do 128,3. W porównaniu z kwietniem ubiegłego roku indeks pokazuje wzrost o 7,6 proc. Eksperci ostrzegają, że wyraźna zwyżka indeksu może zapowiadać powrót wyższej inflacji cen detalicznych żywności po okresie jej spadku.
- Fluktuacje kursów walutowych wpłynęły na ruch cen na światowych rynkach, podczas gdy zmiany polityki celnej zwiększyły niepewność – wskazuje FAO.
Monika Tothova, ekonomistka FAO zwróciła uwagę, że krótkoterminowy wzrost popytu mógł wynikać z prób gromadzenia zapasów żywności w obawie eskalacji wojny handlowej, grożącej większym wzrostem cen.
W kwietniu ceny produktów zbożowych rosły o 1,2 proc. w porównaniu z marcem. Indeks cen mięsa pokazał zwyżkę o 3,2 proc. Ceny produktów nabiałowych wzrosły o 2,4 proc. w porównaniu z marcem i aż o 22,9 proc. w ujęciu rocznym, głównie z powodu rekordowych cen masła na skutek spadku jego zapasów w Europie.
W kwietniu spadły wskaźniki cen olejów roślinnych (-2,3 proc.), głównie z powodu zniżki ceny oleju palmowego, a także cen cukru (-3,5 proc.), w związku z obawą pogorszenia globalnej sytuacji gospodarczej.
