Firmy spożywcze zagrożone bankructwem

Dominika Masajło
05-12-2016, 22:00

45 Średnio tyle dni przedsiębiorcy z branży spożywczej czekają na zapłatę faktur.

Wyświetl galerię [1/2]

Public domain, via Wikimedia Commons

3 proc. To przewidywany współczynnik wzrostu spożywczego sektora w 2017 r.

Na polskim rynku spożywczym wzrosła liczba upadłości i wydłużyły się opóźnienia w płatnościach — informuje raport Market Monitor przygotowany przez Atradius. Polska branża spożywcza stanowi już 6 proc. PKB i 13 proc. eksportu krajowego. Średnio płatności w sektorze spożywczym spływają po około 45 dniach. Dla porównania w Hiszpanii jest to 80 dni, a we Włoszech, zależnie od segmentu rynku, od 30 do nawet 90 dni. Opóźnienia oraz liczba upadłości w Polsce wzrosły w niektórych sektorach, takich jak produkcja mięsa czerwonego — z powodu nadmiernej podaży i niskich cen. Zaobserwowano również wzrastającą liczbę niewypłacalności w segmencie sprzedaży detalicznej, gdzie mali przedsiębiorcy ucierpieli na skutek silnej konkurencji i niskich marży. — Optymistycznie patrzymy na gwarancje w takich segmentach, jak owoce i warzywa, mleczarstwo oraz białe mięso. Natomiast ostrożnie podchodzimy do segmentu detalicznego,rzeźni oraz przetwórców czerwonego mięsa. Wiele inwestycji zostało sfinansowanych zewnętrznie i w rezultacie przedsiębiorstwa są dziś mocno zadłużone. Po decyzji brexitu dokładnie monitorujemy też biznesy spożywcze, które zależą od eksportu do UK — zauważa Arkadiusz Taraszkiewicz, dyrektor regionu Europa Środkowo-Wschodnia ds. oceny ryzyka w Atradius Credit Insurance. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dominika Masajło

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Firmy / Firmy spożywcze zagrożone bankructwem