Nutritech: nowe dotacje dla innowatorów

Dorota ZawiślińskaDorota Zawiślińska
opublikowano: 2022-06-07 20:00

Program Nutritech wspierający prace B+R pomoże przedsiębiorcom opracować nowatorskie rozwiązania żywieniowe istotne w profilaktyce i leczeniu chorób.

Przeczytaj artykuł i dowiedz się:

  • Kto może ubiegać się o dofinansowanie
  • Na jakie projekty czeka NCBiR
  • Jakie przedsięwzięcia mają największe szanse na wsparcie
Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Za kilka tygodni ruszy ogłoszony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) nowy program branżowy – Nutritech. Wesprze on dotacjami prace badawczo-rozwojowe i przedwdrożeniowe w sektorze technologii rolno-spożywczych. Wnioski o finansowe wsparcie będzie można składać od 6 lipca do 30 września.

Istotne branżowe wsparcie:
Istotne branżowe wsparcie:
Nutritech dofinansuje prace badawczo-rozwojowe i przedwdrożeniowe w sektorze technologii rolno-spożywczych.
Adobe Stock

– Zagadnienia zapisane w programie Nutritech są w polu zainteresowań m.in. przedstawicieli uczelni wyższych, instytutów i centrów badawczych. Jego wyniki będą istotne dla przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej, w tym producentów żywności i zakładów przetwórczych, a także dla twórców rozwiązań IT i technologii ekologicznych. Siła oddziaływania programu polega jednak na tym, że ostatecznymi odbiorcami innowacji będzie całe społeczeństwo – mówi dr Remigiusz Kopoczek, p.o. dyrektor NCBiR.

Zwraca uwagę, że z efektów pracy innowatorów będą korzystały szczególnie osoby zagrożone tzw. chorobami dietozależnymi, a także instytucje propagujące zmiany w sposobie żywienia.

– Konkurs jest odpowiedzią na jedno z ważniejszych wyzwań naszych czasów. Chodzi o zapewnienie społeczeństwu dostępu do zdrowej żywności, która ma wysoką jakość odżywczą i chroni przed epidemią chorób dietozależnych. Ponadto jej sposób produkcji powinien być przyjazny dla środowiska – podkreśla Remigiusz Kopoczek.

Dodaje, że produkty, technologie i usługi, które opracują przedsiębiorcy i naukowcy, przyczynią się do zwiększenia przewagi konkurencyjnej naszego kraju w sektorze rolno-spożywczym.

– W ubiegłym roku wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski osiągnęła rekordowy poziom ponad 170 mld zł. To oznacza wzrost aż o 9 proc. w porównaniu z 2020 r. – zaznacza Remigiusz Kopoczek.

Prace przedwdrożeniowe

Anna Butkiewicz, menedżer projektu w Civitta Polska, podkreśla, że program jest istotnym wsparciem dla przedsiębiorców i naukowców wdrażających innowacje w branży zdrowej żywności.

– Na dofinansowanie mają szansę projekty dotyczące realizacji prac badawczo-rozwojowych. Dodatkowo granty można przeznaczyć na prace przedwdrożeniowe, w tym związane z badaniami rynku, testami czy certyfikacją opracowanych rozwiązań – wyjaśnia Anna Butkiewicz.

O dotacje przedsiębiorcy mogą ubiegać się samodzielnie lub w konsorcjum. Chodzi o partnerstwa składające się z firm i jednostek naukowych lub tylko tych pierwszych.

Anna Butkiewicz zauważa, że wysokość wsparcia na przedsięwzięcia badawczo-rozwojowe będzie zależała od kategorii prowadzonych przez beneficjenta prac i wielkości jego przedsiębiorstwa. Mikro i małe firmy otrzymają dofinansowanie w wysokości od 60 do 80 proc. kosztów kwalifikowanych projektów. W przypadku dużych przedsiębiorstw będzie to 40-65 proc.

NCBiR przeprowadzi konkursy w tym i w przyszłym roku. Na obecną edycję naboru przeznaczyło 100 mln zł. Minimalna i maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych projektu wynoszą odpowiednio: 1 mln zł i 10 mln zł.

– Konstrukcja budżetu projektu narzuca na wnioskodawcę konieczność uwzględnienia w wydatkach przeznaczonych na administrowanie projektem tzw. kosztów pośrednich. Stanowią one 25 proc. tzw. kosztów bezpośrednich przedsięwzięcia. Wnioskodawca może ubiegać się o dofinansowanie projektu, w którym wspomniane koszty wynoszą ok. 8 mln zł – zaznacza Anna Butkiewicz.

Rezultaty projektów

Eksperci NCBR ocenią stopień innowacyjności planowanego rezultatu projektu. Premiowane będą nowatorskie przedsięwzięcia w skali europejskiej lub światowej. Ponadto istotny będzie potencjał i korzyści wiążące się z wdrożeniem rezultatów projektu, a także kwalifikacje wnioskodawcy i posiadany przez niego potencjał kadrowy i zasobowy.

Program Nutritech obejmuje zagadnienia zarówno wysoce specjalistyczne, jak i innowacyjne rozwiązania o bardziej ogólnej tematyce. Wśród skomplikowanych tematów są rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływu na indywidualne plany żywieniowe. NCBiR czeka również na rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności.

– Takie podejście agencji umożliwia ubieganie się o wsparcie szerokiej grupie potencjalnych beneficjentów. Co istotne, projekt może obejmować kilka zagadnień, co również jest dla wnioskodawców sporym ułatwieniem – ocenia Anna Butkiewicz.

Zauważa ponadto, że wśród zagadnień konkursu Nutritech próżno szukać badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety. NCBiR czeka natomiast m.in. na projekty związane z opracowaniem i wdrożeniem rozwiązań zmniejszających ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych. W grę wchodzą też diety spersonalizowane i narzędzia pomagające w tworzeniu odpowiednich planów żywieniowych.

Komu wsparcie:

• przedsiębiorcy

• jednostki naukowe

• konsorcja składające się z jednostek naukowych i przedsiębiorców lub tylko tych ostatnich

Na co dofinansowanie:

• badania przemysłowe,

• eksperymentalne prace rozwojowe i przedwdrożeniowe

• projekty obejmujące przygotowanie wyników badań naukowych i prac rozwojowych do zastosowania ich w praktyce

Zagadnienia dla innowatorów

• innowacyjne rozwiązania dietetyczne bazujące m.in. na badaniach biomedycznych

• narzędzia pomagające w opracowaniu planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne

• rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych

• produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie i środowiskowo

• produkty, technologie, bazujące na najnowszej wiedzy naukowej, pomagające w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi

• innowacyjne, dostępne cenowo produkty żywieniowe m.in. dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną

• nowatorskie rozwiązania dotyczące żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych

• rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności

• narzędzia kontrolujące jakość żywności poprzez analizę mikrobiomu w produktach i w procesie przetwórstwa