Barclays podniosło swoje rekomendacje dla Barry Callebaut AG i Lindt & Sprüngli AG, sugerując, że firmy te mają duży potencjał wzrostu i warto zwiększyć inwestycje w ich akcje. W wyniku tej decyzji akcje obu spółek wzrosły na giełdzie w Zurychu, a akcje Barry Callebaut zyskały na wartości nawet 8 proc.
W ostatnim roku przemysł cukierniczy na całym świecie był pod dużą presją z powodu gwałtownie rosnących cen kakao, kluczowego surowca. Kontrakty terminowe na kakao były ponad dwa razy wyższe niż rok temu i osiągnęły rekordowy poziom w kwietniu, jednak od tego czasu spadły o około 34 proc. Lepsze warunki pogodowe w Afryce Zachodniej wzbudziły bowiem nadzieje na lepsze zbiory.
Spadek cen kakao przyczynił się również do wzrostu notowań Lindt i Barry Callebaut, którego akcje odbiły się od siedmioletniego minimum.
Barclays ocenia Lindt jako jedną z nielicznych firm w europejskim sektorze towarów konsumpcyjnych, która ma duży potencjał wzrostu. Według niektórych analityków firma ta podwoi swój długoterminowy udział w globalnym rynku. Lindt regularnie osiąga wyniki lepsze od prognoz zysków, nawet w okresach, gdy ceny kakao rosły do rekordowych poziomów. Spadek cen kakao dodatkowo obniżyłby koszty, co korzystnie wpłynęłoby na marże firmy.