Optymizm na rynku czekolady. Powodem spadające ceny kakao

Oskar NawalanyOskar Nawalany
opublikowano: 2024-09-17 17:31

Analitycy Barclays przyjęli bardziej optymistyczne podejście do dwóch wiodących szwajcarskich producentów czekolady, przewidując, że branża zyska na dalszym spadku wysokich cen kakao – podaje agencja Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Barclays podniosło swoje rekomendacje dla Barry Callebaut AG i Lindt & Sprüngli AG, sugerując, że firmy te mają duży potencjał wzrostu i warto zwiększyć inwestycje w ich akcje. W wyniku tej decyzji akcje obu spółek wzrosły na giełdzie w Zurychu, a akcje Barry Callebaut zyskały na wartości nawet 8 proc.

W ostatnim roku przemysł cukierniczy na całym świecie był pod dużą presją z powodu gwałtownie rosnących cen kakao, kluczowego surowca. Kontrakty terminowe na kakao były ponad dwa razy wyższe niż rok temu i osiągnęły rekordowy poziom w kwietniu, jednak od tego czasu spadły o około 34 proc. Lepsze warunki pogodowe w Afryce Zachodniej wzbudziły bowiem nadzieje na lepsze zbiory.

Spadek cen kakao przyczynił się również do wzrostu notowań Lindt i Barry Callebaut, którego akcje odbiły się od siedmioletniego minimum.
Barclays ocenia Lindt jako jedną z nielicznych firm w europejskim sektorze towarów konsumpcyjnych, która ma duży potencjał wzrostu. Według niektórych analityków firma ta podwoi swój długoterminowy udział w globalnym rynku. Lindt regularnie osiąga wyniki lepsze od prognoz zysków, nawet w okresach, gdy ceny kakao rosły do rekordowych poziomów. Spadek cen kakao dodatkowo obniżyłby koszty, co korzystnie wpłynęłoby na marże firmy.