Ruszyła produkcja koszernych lodów w namysłowskiej fabryce Nestle

WST
27-04-2015, 15:55

27 kwietnia 2015 r. naczelny rabin Polski, Michael Schudrich, osobiście nadzorował produkcję pierwszej partii koszernych lodów w fabryce Nestlé w Namysłowie. Na początek planowana jest produkcja jednego koszernego produktu – rożka Kit Kat waniliowo-kakaowego.

Koszerne lody Nestlé z Namysłowa przeznaczone są na razie wyłącznie na rynek izraelski i tylko tam będzie można je kupić.

Lody Nestle KitKat
Zobacz więcej

Lody Nestle KitKat

fot. Nestle

Jak napisano komunikacie firmy „…w Polsce pojęcie koszerności kojarzy się głównie z religią, tymczasem na przykład w Ameryce produkty koszerne uznawane są za bardziej ekologiczne i zdrowsze zarówno od tradycyjnych wyrobów, jak również od produktów oznaczonych jako „naturalne”. Dzięki temu żywność koszerna jest bardzo popularna wśród wszystkich konsumentów, a jej sprzedaż od lat rośnie. W naszym kraju producenci także powoli odkrywają potencjał tego rynku”. 

Łączna produkcja lodów koszernych zaplanowana na ten rok to 1 250 000 sztuk. Wolumen jest rozłożony na dwie produkcje – pierwsza w ostatnim tygodniu kwietnia i kolejna w pod koniec czerwca. Certyfikat koszerności będzie nadany przez rabina dla każdej produkcji po jej zakończeniu.

Lody to nie pierwsze koszerne produkty opuszczające fabryki Nestlé w Polsce. Rzeszowski oddział firmy produkuje dania warzywne i warzywno-owocowe niezawierające mięsa i spełniające wymagania koszerności na potrzeby m.in. rynku izraelskiego. Grupa Nestlé produkuje też koszerne płatki śniadaniowe i batony zbożowe. 

 

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: WST

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Ruszyła produkcja koszernych lodów w namysłowskiej fabryce Nestle