Świat wina:

Stanisław Majcherczyk
opublikowano: 2002-05-10 00:00

2. Najważniejsze szczepy (cz. II)

Aby dobrać wino do własnych upodobań smakowych lub do wystawnego obiadu, niezbędna jest wiedza o szczepach winogron. Scharakteryzowanie wszystkich mijałoby się z celem, gdyż 99 proc. z nich nie występuje w sprzedawanych w Polsce winach. Warto jednak znać szczepy, z których robi się najczęściej spotykane na półkach sklepowych wina. Dziś ciąg dalszy opisu win czerwonych.

- Pinot Noir

To szczep, z którego wytwarzane są wytworne wina burgundzkie. Stanowi również istotny składnik najlepszych szampanów. Owoce winogron z tego szczepu mają cienką skórkę, dzięki czemu smak młodych burgundów nie jest tak intensywny, jak młodych win z Cabernet Sauvignon. W szacie dominują jaśniejsze odcienie czerwieni. Zauważalną cechą win uzyskanych z winogron Pinot Noir jest zapach dojrzałych malin, czarnej porzeczki, czasem wiśni oraz wyraźna nuta słodyczy. Ze względu na stosunkowo niewielką zawartość tanin, poza nielicznymi wyjątkami z najwyższej półki, wina te szybko dojrzewają. Należy je pić po dwóch do sześciu latach od butelkowania.

Wina uzyskiwane z Pinot Noir poza Francją wyraźnie różnią się smakiem od burgundów — bywają lżejsze i mniej wyraźne. Powód — winogrona tego gatunku są wymagające w stosunku do gleby, na której rosną. Trunki robione na bazie Pinot Noir są idealne w sytuacji, gdy do obiadu z kilku dań chcemy podać jedno wino. Komponują się równie dobrze z rybami jak z kaczką.

*Znawca i koneser