Indie na drodze do rekordowych zbiorów cukru

Oskar NawalanyOskar Nawalany
opublikowano: 2024-12-10 12:21

Indie mają szansę osiągnąć rekordową produkcję cukru w przyszłym roku. Po dwóch latach przerwy w eksporcie spowodowanej suszą, zwiększona produkcja może umożliwić krajowi powrót na światowe rynki, co według ekspertów i rolników cytowanych przez agencję Reuters, powinno obniżyć globalne ceny cukru.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Do rekordowej produkcji przyczyniły się korzystne warunki pogodowe, które umożliwiły zwiększenie areału upraw trzciny cukrowej.

Rządowe dane pokazują, że zbiorniki wodne w Maharasztrze i sąsiedniej Karnatace, regionach odpowiadających za niemal połowę produkcji cukru w Indiach, są w tym roku znacznie lepiej napełnione niż w 2023 roku.

Również tegoroczne monsuny okazały się sprzyjające. Regiony uprawy trzciny w Maharasztrze i Karnatace odnotowały opady wyższe nawet o 39 proc. od średniej, co znacząco wpłynęło na decyzje rolników o zwiększeniu zasiewów.

Obecna produkcja cukru w Indiach ma spaść do 28 mln ton metrycznych z 31,9 mln ton w poprzednim roku. Jest to wynik poniżej rocznego zużycia, wynoszącego około 29,6 mln ton. Jednak korzystne warunki wodne oraz niezadowalające zyski z alternatywnych upraw, takich jak soja czy bawełna, skłoniły wielu rolników do powrotu do trzciny.

Według ekspertów zwiększona produkcja może pozwolić Indiom na eksport od 3 do 5 mln ton cukru w przyszłym sezonie, pod warunkiem utrzymania sprzyjających warunków pogodowych i uniknięcia poważnych szkód spowodowanych przez szkodniki.

W latach 2017–2023 Indie były drugim największym eksporterem cukru na świecie, sprzedając średnio 6,8 mln ton rocznie do takich krajów jak Indonezja, Bangladesz i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Jeśli prognozy dotyczące przyszłorocznych zbiorów się sprawdzą, Indie mogą ponownie odegrać kluczową rolę na światowym rynku cukru.