Globalny wzrost cen żywności może spowolnić

Oskar Nawalany
opublikowano: 2022-07-01 11:33

Wygląda na to, że globalny wzrost cen żywności spowolni, ponieważ kluczowe towary rolne, takie jak pszenica, kukurydza i oleje spożywcze, osiągnęły najniższy poziom od miesięcy – donosi Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja
fot. Bloomberg

Raport Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych podniósł w tym roku swoje szacunki dotyczące powierzchni upraw kukurydzy u największego producenta na świecie.

Kontrakty terminowe na kukurydzę w piątek w Chicago zwiększyły straty z poprzedniego dnia o ponad 5 proc., spadając do najniższego poziomu od początku lutego, jeszcze przed rosyjską inwazją na Ukrainę 24 lutego. Notowania pszenicy poszły natomiast w dół najmocniej od dnia po rosyjskiej inwazji. Z kolei olej sojowy spadł do najniższego poziomu od stycznia.

Podczas gdy światowe dostawy zboża są nadal ograniczone po ekstremalnych warunkach pogodowych i rosyjskiej wojnie na Ukrainie, która zmniejszyła eksport, inwestorzy zmniejszyli swoje bycze zakłady z powodu ogólnej niechęci do ryzykownych aktywów.

Wiele zależy od pogody w ciągu najbliższych dwóch miesięcy w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Pierwszy z krajów był głównym producentem soi, pszenicy oraz kukurydzy, a drugi wiodącym producentem pszenicy i rzepaku. Globalne ceny żywności mogą wykazać dalszy spadek w stosunku do rekordu z marca, kiedy ONZ opublikuje w przyszłym tygodniu swój najnowszy miesięczny wskaźnik cen.