Należy oczekiwać wzrostu cen mięsa
Część specjalistów twierdzi, że ceny żywca wieprzowego w najbliższych miesiącach będą rosły. Prognozy ekspertów działających przy Agencji Rynku Rolnego zakładają w czerwcu cenę na poziomie 3,20-3,40 zł/kg. Tymczasem we wrześniu kilogram żywca wieprzowego może kosztować 3,60-3,90 zł.
WŚRÓD wielu powodów, które przemawiają za tendencją wzrostową, jest przede wszystkim spadek pogłowia i produkcji trzody chlewnej. Tendencja spadkowa w chowie nie jest wynikiem ostatnich miesięcy. Jeszcze w marcu ubiegłego roku pogłowie trzody zwiększyło się 2,2 proc. Jednak w miarę upływu czasu było już tylko gorzej. W lipcu odnotowano roczny spadek liczebności stada o 3,3 proc. W listopadzie ten spadek pogłębił się jeszcze i przekroczył poziom 5 proc. Natomiast w marcu 2000 roku wyniósł prawie 10 proc. Na podstawie struktury i liczebności pogłowia szacuje się, że w I półroczu produkcja żywca wieprzowego może kształtować się na poziomie 1030 tys. ton, czyli o około 6 proc. mniej niż w podobnym okresie zeszłego roku.
SPECJALIŚCI oceniają, że utrzymująca się w I półroczu niska opłacalność tuczu świń będzie powodem dalszego zmniejszania ich pogłowia. W rezultacie w II półroczu spadek produkcji wieprzowiny pogłębi się i wyniesie 7-10 proc.
Z PODOBNYM zjawiskiem możemy mieć do czynienia na rynku Unii Europejskiej oraz Stanów Zjednoczonych. Zatem i na tych rynkach powinniśmy spodziewać się wzrostu cen. Wszystko to oraz poziom ochrony celnej w kraju powinno sprzyjać dalszemu ograniczaniu importu wieprzowiny oraz zwiększaniu jej eksportu.
PODOBNIE jak ceny żywca wieprzowego, powinna rosnąć wartość bydła. Jednak oczekiwane tempo tego wzrostu będzie mniejsze.
W CZERWCU przeciętna cena żywca wołowego powinna wahać się na poziomie 2,70-2,80 zł/kg, a we wrześniu średnio o 10 gr/kg więcej.
JEDNAK na tym nie koniec podobieństw rynku wieprzowiny i wołowiny. Zanosi się, że produkcja mięsa wołowego również będzie się kurczyła. W I półroczu 2000 roku produkcja wołowiny może ukształtować się na poziomie około 7 proc. niższym niż w analogicznym okresie zeszłego roku. Na tym nie koniec. Prognozy mówią o pogłębieniu tej tendencji w II półroczu 2000 roku. Zanosi się na 10-proc. spadek.
ZDANIEM wielu analityków, wraz ze wzrostem cen mięsa wieprzowego oraz wołowego należy spodziewać się większego zainteresowania konsumentów mięsem drobiowym. Rosnąca produkcja drobiu może częściowo zrekompensować spadek podaży mięsa czerwonego.