Belgia jest jednym z czołowych eksporterów mięsa w Europie. Poziom eksportu wieprzowiny to około 740 tys. ton rocznie (nie licząc mięsa przetworzonego). Polska to drugi pod względem znaczenia rynek docelowy dla eksportu wieprzowiny z Belgii — trafia tu ponad 17 proc. całego belgijskiego eksportu.
Eksporterzy z Flandrii już po raz kolejny zapraszają polskich partnerów na spotkania, które w tym roku organizowane są w Poznaniu (20 kwietnia) i we Wrocławiu (21 kwietnia). Udział w spotkaniach jest nieodpłatny.
— Zapraszamy do rejestracji polskich przetwórców mięsa wieprzowego, zakłady mięsne, firmy pośredniczące w zakupie i sprzedaży mięsa. Spotkania biznesowe planowane są w godz. 9.30-16.00 z przerwą na lunch — mówi Karolina Szurkało z Flanders Investment & Trade.
Kontakt: Karolina Szurkało, Flanders Investment & Trade, Ambasada Belgii, tel.: 48 61 865 38 13, faks: 48 61 865 38 19
Belgijskie firmy mięsne, które przyjadą do Polski:
Lockswww.locks.be
Comecowww.comeco.be
Covameatwww.covameat.be
AGROFOOD www.vleeshandel-dewaele.be
Groep De Brauwer www.groepdebrauwer.be
Debra-Meat www.debra-group.com
Georges Goossens www.goossensmeat.comen
ZonenWestvleeswww.westvlees.com
Noordvlees Van Gool www.van-gool.be