Rosną notowania żywca wieprzowego
Wielu pośredników z rynku mięsa obserwuje spore ożywienie, którego podłożem są nadchodzące święta. Chętniej niż zwykle kupowane są lepsze jakościowo elementy wieprzowe. Analitycy uzależniają popyt na mięso od dalszego kształtowania się cen poszczególnych asortymentów.
— Zdecydowanie najlepiej sprzedaje się szynka, schab oraz karkówka. Jednak już od trzech lat przedświąteczny popyt jest dużo mniejszy niż było to wcześniej. Dodatkowo został on nieco ograniczony ostatnim wzrostem cen — zaznacza Robert Kaczyński z łódzkiej Agro Giełdy.
W DALSZYM ciągu mało chodliwe są słabe jakościowo elementy wieprzowe. Niewiele naszej słoniny oraz skórek trafia na zagraniczne rynki. Rosyjscy odbiorcy, penetrując światowe rynki, szukają najtańszej oferty.
— Może po świętach wielkanocnych spadną ceny elementów wieprzowych gorszych jakościowo, co sprawi, że będziemy mogli naszym wschodnim partnerom zaoferować tańszy towar. Obecnie polska oferta eksportowa wydaje się mało atrakcyjna w porównaniu z ofertą innych krajów, skierowaną na Wschód — dodaje Robert Kaczyński.
TRADYCYJNIE przed świętami do kraju trafia więcej mięsa pochodzącego z importu. Duński boczek czy szynka są sporo droższe od krajowego asortymentu. Jednak znajdują wielu nabywców z uwagi na walory jakościowe.
TYMCZASEM nic nie wskazuje, że ceny na rynku mięsa będą spadać. Coraz lepsze informacje dla hodowców ma Główny Urząd Statystyczny. Według danych urzędu, od czterech miesięcy obserwujemy wzrost średniej ceny bydła rzeźnego. W marcu bydło rzeźneg zdrożało zarówno w skupie, jak i na targowiskach w stosunku do tego samego miesiąca ubiegłego roku. Skok cen wyniósł odpowiednio 4,3 proc. oraz 2,7 proc.
TAKŻE na rynku wieprzowiny mamy do czynienia z odbiciem cen. Po spadku obserwowanym od końca 1999 roku w ubiegłym miesiącu wzrosła cena skupu żywca wieprzowego o 4 proc. Także więcej za ten towar płacono na targowiskach. W skali roku żywiec podrożał o 14,5 proc. w skupie oraz o ponad 13 proc. na targowiskach.
PODOBNIE jak ceny mięsa czerwonego, także białego wykazują tendencję wzrostową. W marcu ceny drobiu rzeźnego zyskały 2,4 proc. w stosunku do lutego. Natomiast w skali ostatnich dwunastu miesięcy jeszcze więcej, bo prawie 7 proc.
PRZYPOMNIJMY, że jeszcze w pierwszej połowie roku czeka nas skup wieprzowiny przez Agencję Rynku Rolnego. ARR chcąc zlikwidować nadwyżkę mięsa wieprzowego przeprowadzi skup do czerwca około 40 tys. ton półtusz pochodzenia krajowego.