Singapur: uliczne jedzenie najdroższe od 14 lat

skib/, Bloomberg
opublikowano: 2023-01-26 17:33

Singapurskie hawkery, czyli stragany z ulicznym jedzeniem nie zostały oszczędzone przez inflację. Roczny skok cen dań w kultowych jadłodajniach wyniósł 8,1 proc., co oznacza że są najdroższe od 14 lat - przekazał Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Singapurska praktyka ulicznego stołowania się jest na tyle unikatowa, że w 2022 r. znalazła się na liście reprezentatywnej niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Obecnie mieszkańcy tego azjatyckiego miasta-państwa i turyści płacą za straganowe dania 8,1 proc. więcej niż rok wcześniej. Z kolei sieci fast food i firmy kateringowe w Singapurze odnotowały 7,5 proc. wzrost cen w skali rocznej, wynika z danych lokalnego Departamentu Statystyk.

Inflacja bazowa w Singapurze wyniosła 5,1 proc. w grudniu 2022 r., a ceny żywności rosły systematycznie przez dziesięć miesięcy z rzędu. Właściciele stoisk serwujących gotowe dnia zostali wobec tego zmuszeni do podniesienia cen, co okazało się szczególnie dotkliwe dla osób o niższych dochodach dla których takie jedzenie jest koniecznością.

Podwyżki cen w hawkerach są bowiem niższe niż podstawowych składników żywnościowych, taki jak drób (14,7 proc.), jajka i ser (8,5 proc.).