
Singapurska praktyka ulicznego stołowania się jest na tyle unikatowa, że w 2022 r. znalazła się na liście reprezentatywnej niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Obecnie mieszkańcy tego azjatyckiego miasta-państwa i turyści płacą za straganowe dania 8,1 proc. więcej niż rok wcześniej. Z kolei sieci fast food i firmy kateringowe w Singapurze odnotowały 7,5 proc. wzrost cen w skali rocznej, wynika z danych lokalnego Departamentu Statystyk.
Inflacja bazowa w Singapurze wyniosła 5,1 proc. w grudniu 2022 r., a ceny żywności rosły systematycznie przez dziesięć miesięcy z rzędu. Właściciele stoisk serwujących gotowe dnia zostali wobec tego zmuszeni do podniesienia cen, co okazało się szczególnie dotkliwe dla osób o niższych dochodach dla których takie jedzenie jest koniecznością.
Podwyżki cen w hawkerach są bowiem niższe niż podstawowych składników żywnościowych, taki jak drób (14,7 proc.), jajka i ser (8,5 proc.).