Wina australijskie

Ewa Bęczkowska
opublikowano: 2002-02-01 00:00

Jarosław Cybulski* o winach

Wtym tygodniu polecamy uniwersalne wina australijskie. Na uwagę zasługuje białe Lindemans Bin 65 Chardonnay’ 2000 z południowo-wschodniej Australii za 45 zł, i czerwone Lindemans Bin 50 Shiraz’ 1999 z tego samego regionu za 48 zł.

W 1843 r. dr Henry Lindemans założył plantacje winorośli w Nowej Południowej Wali. Wkrótce rozszerzył areał upraw na wschodnią Australię i Victorię. Jakość jego win docenili nie tylko Australijczycy. Po raz pierwszy zauważone zostały w 1862 r. w Londynie, a w 1882 r. Lindemans otrzymał główną nagrodę na Wielkiej Wystawie Win w Bordeaux. W 1982 r. uhonorowano go tytułem „Winemaker of the Year”, a magazyn winiarski „Wine & Spirit” przez 10 lat z rzędu nadawał winnicom Lindemansa tytuł „Winiarnia roku”.

Lindemans Bin 65 Chardonnay South Eastern Australia to wino o złotym kolorze dojrzałej brzoskwini, figi i melonu. Ma aromat dębu, długi i miękki kremowy finisz. Klasyczne Chardonnay Bin 65 jest najlepiej sprzedawanym australijskim jednoszczepowym winem. Polecane jako aperitif, do drobiu, owoców morza i delikatnych serów (temp. 10-12 st. C).

Lindemans Bin 50 Shiraz South Eastern Australia, o wiśniowym kolorze odmiany shiraz (syrah), dojrzewa rok we francuskim, amerykańskim i niemieckim dębie. Ma aromat dojrzałych czerwonych owoców, jednocześnie jest delikatnie pieprzowe i korzenne. Zrównoważone z miękkim taninowym finiszem. Idealne do wołowiny, baraniny, makaronów, owoców, serów, a nawet czekolady (temp. 16-17st. C).

* prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej