Dwie aseptyczne linie produkcyjne uruchomiła w piątek radomska firma "Zbyszko Company" sp. z o.o. produkująca napoje oraz soki owocowe i warzywne. Zakład przewiduje zainstalowanie jeszcze jednej takiej linii oraz wybudowanie nowoczesnego magazynu.
Właściciel zakładu, Zbigniew Bujanowicz powiedział PAP, że linia aseptyczna jest najnowocześniejszą technologią, która wytwarza produkty bez konserwantów.
"Produkty są rozlewane sterylną rozlewaczką w sterylnym pomieszczeniu, gdzie nie mają kontaktu z powietrzem. Proces obróbki termicznej jest tak nowoczesny, że nie niszczy witamin w produkcie, dlatego jest uważany za najnowocześniejszy proces technologiczny, dający najlepsze wyroby" - poinformował Bujanowicz.
Zbigniew Bujanowicz stworzył swoją firmę w 1993 roku. Należą do niej dwa zakłady - jeden w podradomskich Białobrzegach, a drugi w Radomiu. Radomski "Zbyszko" uruchomił produkcję 1 maja 2004 roku. Oba zakłady zatrudniają na produkcji i w dziale marketingu 210 osób.
W tym roku Bujanowicz kupił od władz Radomia 2 hektary gruntów, na których do jesieni 2007 roku powstanie nowoczesny magazyn na 20 tys. palet z napojami i sokami. Radomski oddział firmy będzie główną siedzibą spółki.
Oba zakłady produkują około 2,5 mln litrów napojów na dobę. Według Bujanowicza, na koniec 2005 roku "Zbyszko" miał 11.8 proc. udziału w rynku napojów w Polsce i znalazł się w czwórce największych producentów tej branży w kraju.
W Radomiu firma "Zbyszko" funkcjonuje w radomskiej podstrefie Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Obecnie w podstrefie na trenie 65,6 ha działalność gospodarczą prowadzi trzynaście podmiotów.