Duńczycy radykalnie zmniejszyli marnowanie żywności

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2015-07-28 12:47

Z najnowszych danych wynika, że przez ostatnie pięć lat Duńczycy zredukowali o 25 proc. ilość marnowanej żywności.

Duńczycy marnują mniej żywności głównie dzięki supermarketom, które zaczęły stosować strategię oferowania po niższych cenach towarów, którym kończy się okres przydatności do spożycia. Dzięki temu Dania jest obecnie tym krajem w Unii Europejskiej, gdzie supermarkety najmocniej działają przeciwko marnowaniu żywności.

Bloomberg

Dansk Supermarked poinformował, że obecnie wyrzuca 10-20 proc. mniej owoców i warzyw niż jeszcze kilka lat temu i nawet 50 proc. mniej pieczywa.

- To może wydawać się niewiele, ale to robi wielką różnicę, a nasi klienci to doceniają. Nikt nie lubi wyrzucać żywności, która potencjalnie może zostać sprzedana i zjedzona. Dlatego walczymy o dalszą redukcję marnowania żywności – powiedziała Maja Lindstrøm Sejersen, dyrektor ds. komunikacji w Dansk Supermarked.