Do 20 mln złotych z unijnych środków może otrzymać zakład przetwórczy na modernizację produkcji i podniesienie jakości produkowanych artykułów żywnościowych - poinformował w piątek PAP wiceprezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Edward Adamiec.
Od 15 września tego roku oddziały regionalne Agencji przyjmują wnioski o dofinansowanie do projektów inwestycyjnych w tym zakresie.
"Jest to dwa razy więcej niż w programie Sapard, gdzie maksymalnie zakład przetwórczy mógł otrzymać 10 mln złotych. Spodziewam się dużego zainteresowania tym działaniem, gdyż wiele zakładów ma jeszcze okresy dostosowawcze do wymagań unijnych" - powiedział Adamiec.
Wyjaśnił, że jest to bardzo korzystne dla wielu firm, bo skoro i tak muszą przeprowadzić modernizację zakładu, to zwrot 50 proc. kosztów jest sporą pomocą.
Jak poinformował Adamiec, na razie do Agencji nie wpłynął żaden wniosek o wsparcie finansowe. Dodał, że "potrzeba jest kilku dni, by wypełnić wniosek, sporządzić biznesplan i skompletować załączniki".
Zaznaczył, że Agencja będzie badała kondycję ekonomiczną wnioskodawcy, by te pieniądze nie trafiły do bankrutującej firmy.
Adamiec wyjaśnił, że to działanie jest w zasadzie kontynuacją Sapardu. W ramach Sapardu średnia kwota przyznana na jeden zakład wynosiła trochę ponad 1 mln złotych, a więc raczej o wsparcie zabiegały mniejsze firmy.
"Teraz także będziemy popierać drobniejszych przetwórców" - powiedział wiceprezes. Firma może ubiegać się już o dofinansowanie w wysokości 100 tys.
Adamiec zauważył, że na współfinansowanie przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych, poprawy jakości produktów oraz
zwiększenia konkurencyjności na jednolitym rynku unijnym przeznaczone jest 464 mln euro, tj. ponad 2 mld złotych.
Dofinansowanie może być przeznaczone na budowę lub modernizację zakładów produkcyjnych lub infrastruktury handlowej rynków hurtowych oraz inwestycje dotyczące ochrony środowiska. W tym na zakup sprzętu specjalistycznego do transportu, na budowę i remont budynków produkcyjnych i magazynowych, zakup urządzeń podnoszących jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności oraz urządzeń służących poprawie ochrony środowiska.
Według resortu rolnictwa, w latach 2004-2006 z pomocy skorzysta około 1 tys. zakładów przetwórczych.
awy/ pwd/ kaj/