Jak powiedział dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Krzysztof Król-Łęgoiwski, Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzowanie zasad unijnych dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności.
W targach wezmą udział producenci tradycyjnej żywności z 7 województw: dolnośląskiego, lubuskiego, lubelskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, łódzkiego i podlaskiego. Z zagranicy do Zakopanego przyjadą wystawcy z 15 krajów Europy: Bułgarii, Włoch, Litwy, Hiszpanii, Grecji, Gruzji, Turcji, Słowacji, Węgier, Ukrainy, Niemiec, Łotwy, Czech, Francji i Danii.
Wśród specjałów, które znajdą się na targach, będzie 25 produktów regionalnych posiadających certyfikat unijny. Będzie też 66 produktów, które posiadają swoją historię i są produktami tradycyjnymi wpisanymi na listy lokalnych instytucji.
"Targi w Zakopanem to doskonałe miejsce, aby promować tradycyjne produkty regionalne" - powiedział zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dariusz Goszczyński.
Jak zaznaczył, we Włoszech czy Francji produkty regionalne to nie tylko wizytówka, ale przede wszystkim wielki biznes dla producentów. "Na otwartym rynku nie wszystkie gospodarstwa mogą konkurować, ale produkty regionalne, ekologiczne i wysokojakościowe są pewną niszą, którą trzeba wykorzystać" - ocenił Goszczyński.
Targi będą okazją do spróbowania kuchni regionalnych z różnych krajów Europy. Na zakopiańskiej Równi Krupowej codziennie będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacja wyrobów tradycyjnych. Dodatkowo na Krupówkach będą ustawione stoiska dla przedstawicieli wszystkich krajów europejskich, na których znajdą się tradycyjne produkty spożywcze posiadające unijne certyfikaty.
Podczas targów odbędą się również koncerty gwiazd: na otwarcie zagra Zakopower, a na zakończenie imprezy zaśpiewa Justyna Steczkowska. Targi uświetnią występy zespołów regionalnych z Podhala, Mazowsza i Kaszub.
W Unii Europejskiej funkcjonuje system służący ochronie i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Można je rejestrować w trzech kategoriach: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
W Unii Europejskiej jest 15 zarejestrowanych polskich produktów tradycyjnych,
a kolejnych 19 wniosków jest rozpatrywanych przez komisję europejską. Wśród
polskich produktów tradycyjnych chronionych na terenie Unii są m.in. oscypek,
bryndza podhalańska, rogal świętomarciński i truskawka kaszubska.(PAP)