Z nowego badania National University of Singapor wynika, że ludzie, którzy do codziennej diety dodają grzyby, nawet w małych porcjach, w późnym wieku są mniej narażeni na tzw. łagodne zaburzenia poznawcze (często poprzedzają one chorobę Alzheimera, ich objawem jest np. gorsza orientacja przestrzenna czy słabsza pamięć). W badaniu wzięły udział 663 osoby powyżej 60. roku życia, których nawyki żywieniowe badacze śledzili przez sześć lat. Uczestnicy przeszli też testy, diagnozujące m.in. zdolności poznawcze.
– Wiele wskazuje na to, że powszechnie dostępny składnik może mieć kolosalny wpływ na zdolności kognitywne — mówi Lei Feng, jeden z autorów badania.
Okazało się, że spożywanie około 300 gramów grzybów tygodniowo wystarczy, aby zmniejszać o połowę ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych. W tradycyjnej kuchni singapurskiej często stosuje się grzyby, w polskiej przez wiele lat doceniano jedynie ich walory smakowe, a mają one wiele składników odżywczych, w tym cenne antyoksydanty, które chronią komórki przed starzeniem.