W 2017 roku Hiszpania eksportowała rekordowe 22,8 mln hektolitrów wina. Włochy eksportowały go 21 mln hektolitrów, a Francja 15 mln.

Pod względem przychodów z eksportu wina prowadzi jednak Francja z 9 mld EUR, a następne są Włochy (6 mld EUR) i Hiszpania z wynikiem tylko 2,8 mld EUR. Średnia cena litra hiszpańskiego wina wynosi 1,25 EUR, włoskiego 2,78 EUR, a francuskiego 6 EUR.
Na czym polega problem Hiszpanii? Większość wina z tego kraju eksportowane jest hurtowo w dużych zbiornikach, w 2017 roku aż 12,6 mln hektolitrów. Tylko 10,2 mln hektolitrów hiszpańskiego wina eksportowano w butelkach. Największym importerem hiszpańskiego wina jest Francja. Producenci z tego kraju kupują wino w dużych zbiornikach w Hiszpanii, a następnie butelkują i sprzedają po wyższych cenach.
Hiszpania ma największy obszar winnic na świecie, prawie 1 mln hektarów. Wiele z nich to spółdzielnie, którym zależy głównie na łatwym i szybkim sprzedaniu wyprodukowanego wina.