KOWR: wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wzrosła o ponad 7 proc.

PAP
opublikowano: 2025-11-04 15:08

W okresie styczeń–sierpień 2025 r. wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 37,7 mld euro, o 7,3 proc. wyższej niż w analogicznym okresie ub.r. - podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Głównym towarem eksportowym było mięso i jego przetwory, a największym odbiorcą Niemcy.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

W ocenie przedstawicieli KOWR, "wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski w okresie ośmiu miesięcy 2025 r. był wynikiem przewagi wzrostowych tendencji cen na globalnym rynku żywnościowym oraz utrzymania przez Polskę silnej pozycji w łańcuchach dostaw wspieranej przez odbudowujący się popyt konsumpcyjny na rynku unijnym". Natomiast ograniczająco na eksport produktów żywnościowych z Polski wpływało umocnienie złotego względem dolara amerykańskiego odnotowane w pierwszym i drugim kwartale 2025 r., co spowodowało, że eksport na rynki pozaunijne odznaczał się niewielką dynamiką wzrostową rok do roku - ocenił KOWR.

Największy udział w tym okresie w eksporcie miało mięso, przetwory mięsne i żywiec, które stanowiły 22 proc. wartości eksportu. Przychody ze sprzedaży ziarna zbóż i przetworów zajmowały 11 proc. w wartości eksportu, tytoń i wyroby tytoniowe – 10 proc., cukier i wyroby cukiernicze – 8 proc., produkty mleczne – 7 proc., ryby i przetwory – 6 proc., warzywa (w tym grzyby) i przetwory – 5 proc., owoce (w tym orzechy) i przetwory – 4 proc.

Tak jak w poprzednich latach, najwięcej polskiej żywności (75 proc. eksportu) trafia na rynki krajów Unii Europejskiej. W ciągu pierwszych 8 miesięcy br. do UE sprzedano produkty o wartości 28,3 mld euro – o 9,2 proc. wyższej w odniesieniu do analogicznego okresu 2024 r. Największym odbiorcą polskiej żywności były: Niemcy (9,6 mld euro, wzrost o 8 proc.), Francja, Niderlandy, Włochy, Czechy i Hiszpania.

Największe przychody z eksportu do krajów UE uzyskano ze sprzedaży: tytoniu i wyrobów tytoniowych (3,1 mld euro, spadek o 1 proc.), mięsa i podrobów z drobiu (2,7 mld euro, wzrost o 27 proc.), produktów mlecznych (2,0 mld euro, wzrost o 19 proc.), mięsa wołowego i cielęcego, ryb i przetworów, czekolady i wyrobów czekoladowych oraz pieczywa i wyrobów piekarniczych.

Do krajów pozaunijnych wyeksportowano produkty rolno-spożywcze o wartości 9,4 mld euro – o 2 proc. wyższej w ujęciu rocznym. Żywność wywożona była głównie do Wielkiej Brytanii (przychody na poziomie 2,9 mld euro, wzrost o 3 proc.), Ukrainy, USA, Turcji.

Największe przychody uzyskano z eksportu mięsa i przetworów, w tym mięsa wołowego i cielęcego, produktów mlecznych, mięsa i podrobów z drobiu, czekolady i wyrobów czekoladowych, pieczywa i wyrobów piekarniczych, tytoniu i wyrobów tytoniowych, a także karmy dla zwierząt.

W okresie styczeń–sierpień 2025 r. o 9,3 proc. r/r wzrosła wartość polskiego importu produktów rolno-spożywczych, osiągając 25,4 mld euro. Ponad 80 proc. żywności (o wartości 20,5 mld euro) było sprowadzone z krajów UE, przede wszystkim z Niemiec i Niderlandów.

Spośród krajów spoza UE, największy import odnotowano z Ukrainy (1,0 mld euro, 4 proc. całkowitego importu produktów rolno-spożywczych), Brazylii, Norwegii, Argentyny oraz Chin.

W strukturze towarowej importu dominowały: kawa, herbata i kakao, które stanowiły 11 proc. wartości importu, a także: żywiec, mięso i przetwory oraz owoce (w tym orzechy) i ich przetwory – po 10 proc.

W okresie styczeń–sierpień 2025 r. Polska uzyskała dodatnie saldo wymiany handlowej, co oznacza, że wartościowo eksport żywności był większy niż jej import. Saldo wyniosło 12,3 mld euro i było o 3,5 proc. większe niż w analogicznym okresie 2024 r. Ujemne saldo wymiany handlowej odnotowano w przypadku: kawy, herbaty i kakao, owoców i przetworów, makuch, zwierząt żywych (w tym drobiu), tłuszczów roślinnych, nasion roślin oleistych oraz win, wermutów i szampanów - podało Biuro Analiz i Strategii KOWR.