"Uważamy, że ceny żywności nie utrzymają się na obecnym poziomie, choć w następnych 10 latach będą średnio o 10-50 proc. wyższe niż w minionych 10 latach" - powiedział we wtorek Gurria dziennikarzom.
Zdaniem szefa OECD raczej nie należy oczekiwać znaczącej redukcji cen ropy naftowej. Gurria uważa, że wysokie ceny ropy nie mają charakteru spekulacyjnego. "To podstawowa kwestia podaży, popytu i bezpieczeństwa" - powiedział.
Nad rosnącymi cenami żywności debatują we wtorek w Luksemburgu ministrowie finansów państw Unii Europejskiej. W kwietniu br. ceny żywności w UE wzrosły o 7,1 proc. w porównaniu z kwietniem 2007.
W Rzymie rozpoczął się we wtorek trzydniowy szczyt Organizacji Narodów
Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) poświęcony kryzysowi
żywnościowemu, który - jak podkreślał sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun -
"stanowi ewidentne zagrożenie dla wszystkich".