Pieczarki z Wielichowa podbijają Europę

Barbara Dąbrowska
opublikowano: 2024-12-15 20:00
zaktualizowano: 2025-01-19 20:00

Najszybciej rozwijająca się Gazela w woj. wielkopolskim co tydzień wysyła na rodzimy rynek i za granicę setki ton grzybów.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

1.MIEJSCE WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE - Grzybmar

Pochodząca z Wielichowa firma Grzybmar od ponad 20 lat zajmuje się produkcją i eksportem pieczarek. Każdego tygodnia wysyła na rynki: polski, holenderski, belgijski, francuski i brytyjski około 200 ton grzybów.

Grzybmar oferuje świeże pieczarki bezpośrednio ze swoich hodowli. Zajmuje się ich uprawą, zbiorem, sortowaniem, a następnie przechowywaniem i dostarczaniem do klientów.

Przeczytaj także:

Dla rozwoju firmy kluczowy był 2007 r., kiedy to udało się jej pozyskać dotację na postawienie nowego zakładu skupu grzybów i wyposażenie go w niezbędny sprzęt, m.in. agregaty chłodnicze, linię do pakowania oraz wózki widłowe.

Grzybmar dysponuje również własną, nowoczesną flotę pojazdów. Wszystkie ciężarówki są przystosowane do przewożenia towarów w ściśle kontrolowanej temperaturze. Firma świadczy również usługi transportu chłodniczego.

Grzybmar ma w ofercie pieczarki brązowe, białe, ale też portobello, które produkuje głównie w celach eksportowych. Są to dużych rozmiarów pieczarki brązowe, które cechują się bardzo delikatnym smakiem i leśnym aromatem. Firma produkuje ponadto boczniaki, śniadaniowiec, a także shitake, czyli twardnik japoński, któremu przypisywane są duże właściwości zdrowotne.

Organizator

Puls Biznesu

Autor rankingu

Coface