Szlak smaków krainy lessowych wąwozów

Polska na talerzu

Kraina Lessowych Wąwozów jest położona w zachodniej części Lubelszczyzny. Szlak rozciąga się od Puław przez Kazimierz Dolny, Nałęczów i Poniatową aż do Opola Lubelskiego. Region poprzecinany licznymi wąwozami (szacuje się, że na 1 mkw. przypada 11 km wąwozów) przyciąga turystów malowniczymi krajobrazami, licznymi zabytkami oraz bogatą ofertą uzdrowiskową.

Poza tym smaczna kuchnia oparta na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, czerpiąca z tradycji Lubelszczyzny, ale również Kresów, pozwala poznać kulinarne dziedzictwo regionu. Szlakiem objętych jest kilka obiektów, a wśród nich restauracja, karczma, kawiarnia, hotel, gospodarstwo agroturystyczne, obiekt uzdrowiskowy, winnica i producenci żywności.

To tam skosztujemy potraw na bazie unikatowych receptur, m.in. kulebiaczków (drożdżowych pierogów z nadzieniem z kapusty i grzybów, pieczonych w piekarniku), karpia po poniatowsku, siercioków (podłużnych klusek z ziemniaków, podawanych z wiejskim białym serem i zrumienionym masłem), pieczonych żeberek z miodem na kapuście czy amoniaczków (małych ciasteczek), kajmaku i różanej konfitury z Końskowoli. O wyjątkowym smaku przyrządzanych tu potraw od wieków decyduje smaczna i nasycona wartościowymi składnikami mineralnymi woda, zboża uprawiane na żyznych glebach, dorodne warzywa i owoce (śliwki, maliny, porzeczki i jabłka) oraz wysokiej jakości produkty mleczne.

Poza krajoznawczymi wyprawami i zwiedzaniem licznych zabytków, podróżując szlakiem, można poznać nie tylko tradycje i smaki tutejszej kuchni, ale także tajniki sztuki ludowej, tkactwa i rękodzielnictwa, hodowli ryb, pieczenia chleba, powstawania pszczelich produktów czy warunków uprawy drzew owocowych.

Jak podkreślają przedstawiciele szlaku Krainy Lessowych Wąwozów, choć cykliczne wydarzenia o charakterze kulinarnym odbywają się tutaj jedynie od maja do września (Święto Wina w Janowcu, Manufaktura Smaków w Opolu Lubelskim, Święto Truskawki w Gminie Puławy, Święto Bobru w Karczmiskach i Święto Winobrania), to sześć obiektów i liczni lokalni producenci w kuchenną podróż po tradycyjnych produktach i regionalnych daniach zapraszają przez cały rok.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Patrycja Łuszczyk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Szlak smaków krainy lessowych wąwozów