Polska żywność podbija brytyjskie stoły

Katarzyna ŁasicaKatarzyna Łasica
opublikowano: 2015-05-18 09:13

Jeden na dziesięciu Brytyjczyków je polską żywność. Coraz większa dostępność takich produktów jak polska kiełbasa czy kapusta kiszona w supermarketach rozbudza zainteresowanie mieszkańców Wielkiej Brytanii, donosi „Daily Mail”.

Z badania przeprowadzonego przez firmę Mintel na grupie 1000 osób wynika, że jedna na trzy kupuje etniczne produkty, które zachęcają do próbowania nowych przepisów.

Największy wzrost popularności zyskała jednak w ostatnim czasie kuchnia japońska, której w domu próbuje 17 proc. Brytyjczyków. Na drugim miejscu znajduje się kuchnia marokańska, następnie turecka i polska.

Tyle proc. Brytyjczyków próbuje w domu kuchni z:

Bloomberg

1. Japońska 17 proc.
2. Marokańska 14 proc.
3. Turecka 11 proc.
4. Polska 10 proc.
5. Malezyjska 9 proc.
6. Wietnamska 8 proc.
7. Południowoafrykańska 7 proc.
8. Libańska 6 proc.
9. Koreańska 5 proc.
10. Brazylijska 5 proc.