Jak na razie nie ma informacji o ofiarach, ani o stratach, które spowodował
ogień.
Firma z Mysłowic jest obecnie częścią spółki giełdowej
Beef-San z Rzeszowa.
Zakłady Mięsne Mysław powstały na bazie
byłych zakładów państwowych, działających pod nazwą Zakłady Mięsne w
Mysłowicach.
Drugim etapem w historii zakładów było zorganizowanie
w 1922 roku Centralnej Targowicy jako punktu spędowego zwierząt rzeźnych dla
wielu miast śląskich. W 1949 roku nowo zorganizowany w kraju przemysł mięsny
przejął Rzeźnię Miejską i Centralną Targowicę, tworząc z obu tych jednostek nowe
przedsiębiorstwo pod nazwą Zakłady Mięsne w Mysłowicach.
W 1976
roku zlikwidowano ubój zwierząt, przestawiając działalność zakładów mięsnych
wyłącznie na przetwórstwo i rozbiór mięsa na bazie surowca mięsnego, dowożonego
z innych regionów kraju. Zakład posiadał uprawnienia eksportowe na kraje Europy
Zachodniej i USA, głównie w dziedzinie produkcji szynek konserwowych Krakus.
W listopadzie 1993 roku nastąpiła likwidacja zakładu, a obiekt
wydzierżawił Lucjan Pilśniak - wybrany z grona potencjalnych udziałowców
strategicznych ze względu na swoje doświadczenie i osiągnięcia w branży. Założył
on spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, która na bazie dotychczasowego
majątku państwowego rozpoczęła w 1994 roku produkcję.
Po
przystąpieniu Polski do UE Mysław przeprowadził w latach 2003-2005 inwestycję
współfinansowaną dotacją SAPARD, w wyniku której, w grudniu 2005 roku uzyskał
uprawnienia do sprzedaży na rynkach unijnych.
|
Potężny pożar w Zakładach Mięsnych Mysław w Mysłowicach
Pożar hal produkcyjnych producenta wędlin ze Śląska o godzinie 1.00 w nocy gasiło ok. 30 zastępów straży pożarnej. Przyczyna pożaru nie jest jeszcze zanna.